• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem érdemes bedőlni a divatdiéták ígéreteinek

Lapszemle 2019.06.06 Forrás: magyarnemzet.hu
Nem érdemes bedőlni a divatdiéták ígéreteinek

Általános tévhit például az, hogy ha kihagyjuk a vacsorát, akkor álmaink alakja elérhetővé válik.

Nem kell lemondanunk a szénhidrátokról és az este hat óra utáni vacsoráról sem, sőt valójában kötelező, ha tartósan szeretnénk súlyt veszteni. Ugyanakkor nem árt, ha a termékek címkéit megtanuljuk értelmezni és óvatosak vagyunk a hangzatos ígéretekkel. Csengeri Lillával, a Magyar Diete­tikusok Országos Szövetségének okleveles szakemberével beszélgetett a magyarnemzet.hu.

– „Lapos has azonnal”, „Tíz étel a tökéletes nyári alakért” vagy „Hogyan fogyjunk le egy hét alatt?” – a bikiniszezon közeledtével egyre több ilyen felütésű cikkbe futunk bele, ám a különböző divatdiéták eredményei többnyire elmaradnak. Olyannyira, hogy a kilók helyett leginkább csak az egészségünk fogyatkozik a kúra végeztével.

– Azok, akik korábban nem figyeltek oda az étkezésükre, és gyors erőbedobással próbálnak kialakítani egy ígéretesnek tűnő étkezést annak reményé­ben, hogy sikerül az áhított súlycsökkenést megvalósítani, nem valószínű, hogy eredménnyel járnak. Ahogy véget ér a kéthetes vagy kilencvennapos időszak, rohamtempóban jönnek vissza a kilók. Éppen ezért nem érdemes bedőlni ezeknek a hívószavaknak. Fontos, hogy ne két hét alatt akarjunk megszabadulni az évek alatt felszedett felesleges kilóktól, hanem a gyakorlatban jól megvalósítható, személyre szabott életmódot alakítsunk ki.

– A köztudatba befészkelte magát az a nézet, hogy tartós eredményt akkor érhetünk el, ha minimalizáljuk vagy megválunk a szénhidrátoktól.

– Szinte minden divatdiéta erre épül, teljesen tévesen. Úgy tűnik, hogy az emberek valójában nem is tudják, mit jelent a szénhidrát fogalma. Gyakran hangzik el: „Úgy diétázom, hogy kevesebb szénhidrátot eszem, és helyette több gyümölcsöt.” A gyümölcsök is szénhidrátforrások, hiszen gyümölcscukrot tartalmaznak. Az egészséges táplálkozásból egyáltalán nem kell kizárni a szénhidrátokat, csupán megtalálni azokat a forrásokat, amelyek valóban hasznosak a szervezetünknek.

– Mit jelent az, hogy ­megfelelő szénhidrát-, illetve energiaszükséglet? Ez egyedi érték vagy van egy átlagos mennyiség?

– Mindenkinek különböző az energiaszükséglete, amelyen belül a szénhidrátoknak körülbelül a felét kellene adniuk az egészséges táplálkozásban. Az energiaszükségletünket úgy tudjuk megállapítani, hogy az alapanyagcserénket – amennyi energiát mindenféle mozgás nélkül használ a szervezetünk, a légzés, agyműködés, szívműködés, emésztés stb. fenntartására – megszorozzuk a fizikai aktivitási faktorral. Az egyszerű számításhoz a nemünket, korunkat és testtömegünket kell megadnunk, a fizikai aktivitási faktorunk pedig attól függ, hogy kevésbé aktívak, aktívak vagy igen aktívak vagyunk. A felsorolt adatok segítségével tudjuk kiszámítani a körülbelüli energiaszükségletet, amely egészséges nő esetében 2000 kilokalória/nap. Ahhoz, hogy fogyni tudjunk, a szervezetünknek szükséges energiából körülbelül 500 kilokalóriát kell elvennünk naponta. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink