• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem hatékonyabb otthonról dolgozni

Lapszemle 2023.07.20 Forrás: rtl.hu
Nem hatékonyabb otthonról dolgozni

Egyes, nagy koncentrációt igénylő feladatoknál valóban jobb lehet az otthoni, nyugodt környezet, mint egy csivitelő iroda.

Még többet, sőt, a mostaninál kétszer többet szeretnének otthonról dolgozni a magyarok. Kinek lehet rossz az, ha nem kell utazgatni, sminkelni, borotválkozni minden reggel és a kanapéról dolgozhatunk? Friss kutatások szerint nem csak a hatékonyságnak árt a távmunka. A home office-ban rosszabbul teljesítünk, kevésbé kommunikálunk munkatársainkkal, és rosszabbul fejlődünk, mint azok, akik minden reggel nyakukba veszik a várost és bejárnak a munkahelyükre, írja az rtl.hu

Az a közkeletű mítosz, hogy a távmunka nemcsak a munkavállalónak, hanem a munkaadónak is jó, egy 2013-as kutatásra vezethető vissza, amelynek eredményeit a mai napig szívesen idézik. A Stanford Egyetem munkatársai a ma Trip.com néven ismert kínai utazási iroda call-centerénél arra jutottak, hogy 13 százalékkal növelte a teljesítményt a home office bevezetése. Ez önmagában szép eredmény lenne, ha nem lenne tudható az is, hogy a teljesítményjavulás több mint kétharmadát a többet, nem pedig a jobban dolgozó alkalmazottak produkálták. A kínai cég végül leállította a távmunkát, mert a nem telephelyen dolgozó alkalmazottak elakadtak a karrierjükben, nem igazán sikerült előrébb lépdelniük a ranglétrán. 2022-ben az egyik kutató ismét felkereste a Trip.com-ot, ezúttal a hibrid munkavégzés hatásait vizsgálva. A hibrid munkaszervezésnek elhanyagolható hatása volt a termelékenységre: az irodában dolgozók jobban, az otthonról tevékenykedők időben többet dolgoztak. 

2020-ban, a bezártság csúcsán világszerte nagy figyelmet kapott egy kutatás, amely a legjobb pillanatban támasztotta alá – látszólag – hogy a home office-ban hatékonyabban dolgoznak az emberek. Natalia Emanuel és Emma Harrington a Harvard Egyetem doktoranduszaiként vizsgálták, hogy milyen hatással van a hatékonyságra az otthoni munkavégzés. Vizsgálatuk szerint egy online kiskereskedés alkalmazottai 8 százalékkal növelték az óránként kezelt hívások számát otthon irodai teljesítményükhöz képest. A kutatási eredményt később véres kardként hordozták körbe az otthoni munkavégzés hívei. 

A termelékenység azonban nem az egyetlen faktor, bár fontosságát kár lenne tagadni. Egyes, nagy koncentrációt igénylő feladatoknál valóban jobb lehet az otthoni, nyugodt környezet, mint egy csivitelő iroda. Annak is vannak előnyei, ha a dolgozó munka előtt még el tud menni kocogni vagy ha könnyebben eljut orvoshoz, ügyeit intézni a felszabaduló plusz idő miatt. Az is lényeges, hogy a legtöbb otthonról dolgozó elégedett a megoldással, annyira, hogy az Economist által említett kutatás szerint még fizetéscsökkentésbe is belemennének, hogy fenntartsák az állapotot. A globális trend viszont nem ebbe az irányba mutat.

További részletek az rtl.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink