• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nem is tudják, mekkora veszélyben vannak ezek a magyarok

Lapszemle 2021.01.26 Forrás: penzcentrum.hu
Nem is tudják, mekkora veszélyben vannak ezek a magyarok

Az elhízott betegek esetében minden egységnyi testtömegindex-növekedés fokozza az intenzív ellátásban részesülők szövődményeit.

Az elhízottaknak különös oda kell figyelniük arra, hogy elkerüljék a koronavírust, ők ugyanis nagyobb eséllyel szorulnak kórházi ellátásra és kerülnek lélegeztetőgépre - mondta el Bedros J. Róbert professzor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője a pénzcentrum.hu-nak. A nemzetközi betegadatok alapján a 60 év alatti elhízottak kétszeres eséllyel kerülnek intenzív osztályra, a gépi lélegeztetésnél pedig még rosszabb a túlsúlyosak helyzete. Míg korábban a lélegeztetőgépre kapcsolt tüdőbetegek közül csak minden negyedik volt túlsúlyos, a koronavírusos eseteknél ez az arány csaknem 50 százalékos.

Dr. Bedros J. Róbert úgy fogalmazott: az elhízott betegek esetében minden egységnyi testtömegindex-növekedés fokozza az intenzív ellátásban részesülők szövődményeit, azaz romlanak az életkilátásaik. Az elhízás számos megbetegedést idéz elő: gyakoribb a magas vérnyomás, magas koleszterin- és vérzsírszint, cukorbetegség, különböző szívbetegségek, agyvérzés, epekő, vesekő, izületi megbetegedések, egyes rosszindulatú daganatok, de még a depresszió is. A krónikus betegséggel élőknél pedig a vírusfertőzések - akárcsak a COVID-19 - sokkal nagyobb eséllyel súlyos lefolyásúak, vagy halálos kimenetelűek.

Magyarországon az elhízottak aránya rendkívül magas világviszonylatban is: saját bevallása szerint a lakosság 20 százaléka túlsúlyos, valós mérések alapján 30 százalék körüli az arányuk. Nemcsak Európában, hanem a világ országai között is dobogós helyen állunk túlsúlyt tekintve. Ezzel összefüggésben nem csoda, hogy ebből következően Magyarország a szív- és érrendszeri megbetegedésekben is élen jár az unióban. Arról nem is beszélve, mennyi problémát idézhet elő önmagában a magas vérnyomás is, amely kéz a kézben jár az elhízással. A Magyar Hypertonia Társaság által végzett felmérések alapján hazánkban a felnőtt lakosság kb. 35 százaléka, vagyis 3-3,5 millió ember lehet hipertóniás. Közülük akár 1 milliót is elérheti azok száma, akik nem részesülnek kezelésben - főként azért, mert nem tudnak a betegségükről. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink