• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem kaphat jobbat a közkórházakban pénzért

Lapszemle Forrás: vs.hu

A konkrét javaslat után sem lehet biztosan tudni, hogy mi és hogyan változik az ellentmondások miatt.

Benyújtotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a parlamentnek az első olyan törvénymódosító javaslatot, amely megpróbálja megalapozni a magán- és az állami egészségügyi ellátás szétválasztását. A cél, hogy pénzért ne lehessen gyorsabban és jobb minőségű orvosi ellátáshoz jutni az OEP által finanszírozott kórházakban és rendelőkben. Azt azonban a konkrét javaslat után sem lehet biztosan tudni, hogy mi és hogyan változik, a benyújtott törvénymódosító javaslatban ugyanis egyetlen paragrafus szól erről: Finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltató a kötelező egészségbiztosítás keretében e törvény alapján az Egészségbiztosítási Alap terhére igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásért biztosítottól térítési díjat – ide nem értve a 23. § szerinti részleges térítési díjat és a 23/A. § szerinti kiegészítő térítési díjat – nem kérhet - idézi a vs.hu.

Az említett 23. és 23/A. paragrafusok azt mondják ki, hogy részleges térítés mellett jár a meghatározott fajtájú fogpótlás, 18 éves kor alatt a fogszabályozó, a beutaló nélkül igénybe vett, nem sügősségi kórházi ellátás, a beutalási rendtől eltérő (vagyis területen kívüli), nem sürgősségi kórházi ellátás, illetve az ellátást végző orvos megválasztása (nem ahhoz megyek, aki épp rendel, hanem akihez szeretnék), a terhesgondozás és a szülészeti ellátás kivételével.

Kiegészítő térítésért pedig kényelmi szolgáltatások (például komfortosabb szoba vagy finomabb ebéd), ápolás céljából való elhelyezés, illetve plusz ellátás igényelhető. Ez a legutóbbi jelenleg majdnem értelmezhetetlen, ha a szakminiszter nem határozta meg melyek ezek, akkor gyakorlatilag minden jár, ami egy adott intézményben hozzáférhető.

A paragrafusoknak vannak egyéb ellentmondásaik is. Csak két példa: míg a szabad orvosválasztásért elvben kérhető pénz, ha mondjuk kardiológiáról van szó, de nem kérhető, ha szülészetről. Lehet pénzt kérni a területen kívüli kórházi beutalóért, de nem lehet a területen kívüli szakrendelői beutalóért.

A dilemmát a benyújtott törvénymódosító javaslat egyszerűen úgy oldja meg, hogy hatályon kívül helyezi annak lehetőségét, hogy a szabad orvosválasztásért, a területen kívüli kórházi ellátásért, és a plusz ellátásért pénzt kérjen egy kórház - írja a lap.