• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem kapkodnak a fogorvosi körzetek után

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A többmilliós szabad felhasználású támogatás ellenére sem feltétlenül éri meg tartósan betöltetlen praxist vállalni.

Ismét emelkedett a tartósan betöltetlen fogorvosi körzetek száma. Míg március elején még 234, legalább fél éve üresen álló körzetet listáztak, ez a szám tegnap már 251 volt – derült ki az Országos Tiszti főorvosi Hivatal alapellátási főosztályának legfrissebb adataiból. Ráadásul úgy látszik, hogy a többmilliós támogatások sem elég motiválók a fiatalok számára, így idővel egyre nehezebb lesz körzeti fogorvost találni. Hogy a tartósan betöltetlen körzetek csábítóbbak legyenek, márciustól a fogorvosok is pályázhatnak a háziorvosok számára évek óta elérhető letelepedési támogatásra. Ám annak ellenére, hogy az idei összeg már a duplája a tavalyinak, a nyilvános adatok szerint eddig egyetlen pályázó sem nyert letelepedési támogatást. Még nyitott a pályázat, folyamatosan lehet jelentkezni rá – olvasható a Magyar Nemzetben.

Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség tagja, fogorvos arról beszélt a Magyar Nemzetnek: nem elég motiváló a fogorvosok számára a letelepedési támogatás, hiszen egy rendelő berendezése önmagában legalább tíz-tizenötmillió forint. Ha ez biztosítva van, akkor is olyan kevés a praxis havi állami finanszírozása, hogy a többmilliós szabad felhasználású támogatás ellenére sem feltétlenül éri meg tartósan betöltetlen praxist vállalni. Mint mondta, bár 12– 20 millió forintot kaphat az, aki tartósan betöltetlen praxist vállal, minden évben három és fél-négy millió forint veszteséggel is járhat egy ilyen praxisban dolgozni. Hiszen nincs pluszbevétel a magánrendelésből, mert általában szegény a település lakossága. Így pedig könnyen ráfizetéssel járhat a praxis elvállalása.

Arra a kérdésre, hogy ha ilyen veszteséges az alapellátásban dolgozni, miért vállalják ezt mégis a fogorvosok, úgy reagált: egyre többen döntenek úgy, hogy a jelenlegi feltételekkel nem vállalják a körzeteket. A fiatalok inkább magánpraxisba mennek, az idősek pedig nyugdíjba, így idővel még nagyobb hiány lesz alapellátó fogorvosokból. Jelenleg egyébként körülbelül 2400 alapellátásban dolgozó fogorvos van az országban. Kitért arra is, hogy egy zárt internetes szakmai portálon már 800 fogorvos írta alá azt a levelet, amely az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozással kapcsolatos problémáit tárgyalja.