• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem kapnak szállást a mozgássérült fiatalok?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Nincs elég szálláslehetőség a felsőoktatásban tanuló mozgássérült fiataloknak.

Az oktatási jogok biztosa vizsgálatot kezd az ügyben. A kormány 2018 szeptemberéig adott haladékot akadálymentes kollégiumi szobák kialakítására. Egy mopeddel közlekedő, mozgássérült vidéki fiatalember a fővárosban próbálja befejezni főiskolai tanulmányait, de hiába keres ingatlanközvetítőket is bevonva július vége óta akadálymentes kollégiumot vagy albérletet, nem talált olyan lehetőséget, ahonnan meg tudná oldani a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) óráinak látogatását – írja a Népszava – online.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) vendégszobája megnyitásával próbál segíteni Endrédi Bálintnak, de a Flórián tér közelében lévő székházuk is legalább másfél órára van a zuglói tantermektől. Ráadásul a gazdasági informatikusnak tanuló fiatalember nem tud majd bejutni minden előadásra, mert sok termet csak lépcsőkön lehet megközelíteni.

Pedig papíron már hatalmasat léptünk az ezredforduló óta, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok is egyetemet, főiskolát végezhessenek. A MEOSZ elnöke ugyanakkor azt mondja, a napi gyakorlat fényévekre van a jogszabályoktól, ki kellene végre mondani az igazságot. Ma a magyar oktatási rendszer minden szintjén azon múlik egy mozgássérült gyerek megkapaszkodásának lehetősége, hogy milyen az adott intézmény vezetése. Ahol befogadó, ott akadálymentes környezetet teremtettek, úgy szervezik az órákat, hogy azokra be tudjon jutni a diák, ahol pedig senki nem kéri ezt számon, ott már a jelentkezéskor elutasítják a fogyatékossággal élőket. A napi tapasztalat alapján még mindig ezek az iskolák vannak többségben – tette hozzá Kovács Ágnes.

A 2015-2018 közötti évekre vonatkozó javaslatcsomag éppen szeptember közepén jelent meg a Magyar Közlönyben, de a sérült fiatalok felsőoktatási esélyeinek javítására most mindössze egyetlen terv szerepel benne: egyénre szabott komplex szolgáltatásokat kell kidolgozni és bevezetni, fogyatékosügyi koordinátorok hálózatát kell létrehozni – rendeli a kormányhatározat. Hogy mit takarna a komplex szolgáltatás, még homály fedi – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink