• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem kaptak vakcinát, a levél meg spambe ment

Lapszemle 2021.02.05 Forrás: telex.hu
Nem kaptak vakcinát, a levél meg spambe ment

Eléggé esetlegesnek tűnik, milyen alapon kapott az egyik háziorvos vakcinát, a másik pedig nem.

Ma indult el Magyarországon a lakosság szélesebb körű immunizációja a koronavírus ellen, de a tömeges oltást egyelőre a vakcinahiány és szervezési problémák hátráltatják - írta csütörtökön a Telex, miután több olyan háziorvossal beszélt, aki kénytelen volt arról értesíteni pácienseit, hogy ma mégsem tud oltani, mert nem kapott vakcinát. A 6500 háziorvosi praxis közül egyelőre 1080-ban kezdődhetett meg az idős emberek beoltása a Moderna vakcinájával. Emellett a többi háziorvos is küldhetett mától betegeket a kórházi oltópontokra, ahol a Pfizer–BioNTech oltóanyagát adják be. Első körben kb. 40 ezer idős, krónikus beteg ember kaphat oltást az elkövetkező napokban - írták.

Egy Nyugat-Magyarországon lakó, 86 éves, pacemakerrel élő nő a héten végül hiába várta, hogy csütörtökön beoltják. Hétfőn még azzal hívta fel háziorvosa, hogy csütörtökön 10:30-ra menjen be a rendelőbe, ahol megkapja a vakcinát. Az egész család örült. Szerdán aztán váratlan fordulat történt: azzal hívták fel a háziorvosi rendelőből, hogy nem érkezett vakcina, nem tudnak oltani. Majd értesíteni fogják.

Több budapesti és vidéki háziorvos is arról számolt be a Telexnek, hogy bár idős pácienseiknek még a hét elején azt mondták, kapnak oltást, most a türelmüket kellett kérni, mert a vakcinák nem érkeztek meg hozzájuk. Közben 1080 háziorvosnál, valamint a kórházak oltópontjain zajlik a koronavírus szempontjából leginkább veszélyeztetett, idős emberek oltása.

 A vakcinahiány nem a háziorvosok hibája, még csak nem is a kormányé. A múlt héten még úgy lehetett tudni, hogy a Moderna 18 000 adag (1800 ampullányi) vakcinát szállít Magyarországra. A problémát az okozza, hogy a Moderna az ígért 18 000 adag helyett most csak 10 800 adagnyit tudott Magyarországra szállítani, ezért csütörtöktől csak 1080 háziorvos kezdhette el beadni a rendelőjében az oltóanyagot idős betegeinek.

Azok a praxisok, amelyek nem kaptak a Moderna-vakcinából, a listáról kiválasztott 6 betegüket elküldhették a kórházi oltópontra, ahol Pfizer–BioNTech-vakcinát adnak be nekik. De ez sem ment egyszerűen.

Szerdán délután nemcsak nekem, de több kollégámnak is a spam mappába érkezett az a levél, ami egy táblázatban sorolta fel, hányra kell a hat betegünknek megjelennie az oltóponton. Volt olyan kollégám, aki csak csütörtök reggel vette észre azt, hogy a kiválasztott betegeinek ma délre már oda kell érniük a kórházi oltópontra. Ilyen rövid idő alatt nem lehet betegszállítót rendelni, arra kértük a családtagokat, próbálják megoldani idős rokonaik szállítását. Továbbiak a cikkben