E hét elejétől naponta több tízezer tejet kénytelenek a Tolna megyei termelők megsemmisíteni.

Ugyanis a lefejt mennyiségben a megengedettnél magasabb az aflatoxin. A rossz hír zömében a kistermelőket érintette, akik elkeseredésükben azt fontolgatják, hogy az érintett hatóság udvarára öntik a tejet. A megyei szarvasmarhatartói közül többen személyesen, illetve telefonon keresték fel szerkesztőségünket. Mint mondták, nagyon el vannak keseredve, mert egyik napról a másikra a feldolgozó arról értesítette őket, hogy nem veheti át a tejet, mert a megengedettnél jóval magasabb benne az aflatoxin szint – írja a teol.hu portálja.
A múlt év augusztusától ugyanazt a takarmányt etetem a tehenekkel. Eddig nem volt gond a tej minőségével, egyik napról a másikra vajon mitől változhatott a helyzet? – tette fel a kérdést az egyik szarvasmarhatartó.
Csak Bogyiszló környékén napi hétezer liter tejet kell megsemmisíteni, ami szintén nem egyszerű feladat, mert az aflatoxinos tejet nem lehet a borjakkal megitatni, nem készülhet belőle túró, tejföl és a szántóföldre sem szabad kiönteni. Egyedüli megoldásként egy Paks melletti bioüzembe szállítják el, ahol megsemmisítik.
Az aflatoxin egy gyakran előforduló penészgomba által termelt méreg (mykotoxin), mondta dr. Hadházy Árpád, a megyei agrárkamara megbízott elnöke, aki állatorvosként évekig vezetett egy tehenészetet is. A méregtermelésnek a magas hőmérséklet és magas páratartalom kedvez, ezért korábban úgy vélték, hogy a közép-európai klímafeltételek nem ösztönzik a penészgombák aflatoxin termelését, és ez a probléma a hazai takarmányokat kevéssé érinti.
Az elmúlt év szokatlanul meleg időjárása azonban rácáfolt erre a vélekedésre, így állt elő az a helyzet, hogy a tejelő tehenek egyes takarmányféleségeiben (kukorica, kukorica-szilázs, lucerna-szenázs) esetenként nemkívánatos szintet ér el az aflatoxin mennyisége. Azaz meghaladja a tejhasznosítású állatok teljes értékű takarmányában a megengedett maximális mennyiséget – húzta alá a szakember.
Márpedig a takarmánnyal felvett aflatoxin megjelenik a tejben, és elérheti azt a szintet (0,05 mikrogramm/kg), amely fölött a tejet fogyasztásra alkalmatlannak kell minősíteni. Azért van szükség ilyen alacsony szint előírására, mert az aflatoxin rendkívül erős méreg, és a fogyasztók egészségének védelme csak így biztosított. A tejfeldolgozó üzemeknek minden beérkező nyerstej szállítmányt ellenőrizni kell, és a 0,05 mikrogramm/kg aflatoxin szint fölötti tételeket kötelezően vissza kell utasítani – emeli ki a portál.