• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem kell már 25 évet várni a rákbetegek többségének gyógyulására

Lapszemle 2021.06.26 Forrás: index.hu
Nem kell már 25 évet várni a rákbetegek többségének gyógyulására

A kezelésekre jelenleg is engedélyezett gyógyszerek közötti döntést is tudja segíteni az Oncompass Medicine softvere.

Megszüntetni a daganat kialakulásának okát, vagyis a génhibát – ezen dolgozik a magyar Oncompass Medicine. A cég tudományos igazgatóját, Peták Istvánt arról a döntéssegítő szoftverről kérdezte az index.hu, mely új távlatokat nyithat a rákgyógyításban.

A Nature precíziós onkológiával foglalkozó társlapjában szerdán megjelent egy közlemény az ön és munkatársai által kifejlesztett orvosi módszerről. Kérem, meséljen a publikáció jelentőségéről!

A tudományos közlemény megjelenésének az a jelentősége, hogy bizonyítékul használható a tudományos közélet felé is, hogy a módszer és orvosi eszköz, amivel idén megnyertük a Get in the Ring és az Unikornis-díjat, tavaly pedig két informatikai innovációs díjat, valóban segítheti az onkológust abban, hogy megfelelő gyógyszeres terápiát válasszon a betege számára. Az amerikai onkológusok éves konferenciáján már tavaly bemutattuk az eredményeinket, tehát a tudományos közeg már tisztában volt a létezésével, de az orvosoknak tudniuk kell hivatkozni egy részletes, lektorált tudományos közleményre, ha használni akarják a módszerünket és orvosi eszközünket. Szerencsére most már tudnak.

Már az elképesztően összetett dolog, hogy feltérképezzék, milyen genetikai elváltozás okoz egy bizonyos daganatos megbetegedést.

Igen, szemben például a Coviddal, amit egy kórokozó okoz, nagyon sok gén nagyon sokféle hibája, mutációja eredményezhet daganatot. Ezért volt szükség olyan molekuláris diagnosztikai módszerre, ahol egyszerre sokféle gén hibája kimutatható. 2008-ban jött el az idő, az elsők között mi is bevezettük az új generációs szekvenálást, vagyis a gének újfajta feltérképezését a daganatokban. Közben egyre több génhibára sikerült kifejleszteni új gyógyszert, most már több mint száz ilyen van törzskönyvezve. 2015-ben volt az első randomizált klinikai vizsgálat a SHIVA01, a precíziós onkológia hatékonyságának a vizsgálatára, amit a párizsi Curie Intézetben végeztek el. Kivonták a DNS-t a betegek daganatából, és molekuláris diagnosztikai módszerrel elemezték a daganatokat. A feltárt génhibák alapján kiválasztottak célzott gyógyszeres terápiákat e betegek számára. Volt, akinél hatott a kiválasztott készítmény, de nem mindenkinél.

Ebből levonták azt a következtetést, hogy a precíziós onkológia hatékony lehet, de a megfelelő terápia kiválasztása sokkal bonyolultabb probléma, mint azt előre gondoltuk. Ennek az az oka, hogy 600 gént hatmillióféle mutáűciója okozhat daganatot. És ezekből a mutációkból minden beteg daganatában átlagosan 4-5 génhiba egyedi kombinációja van jelen. Ezért ki kellett fejlesztenünk egy mesterséges intelligenciát használó orvosi módszert, ami segíthet kiválasztani a megfelelő gyógyszert a ritka mutációk és kombinációk esetén is. Kiderült, hogy az új módszer által a molekuláris profilok alapján kiválasztott gyógyszerek statisztikailag nagyobb eséllyel voltak hatásosak, mint azok, amiket a módszer nem tartott hatásosnak.

Arányosan nézve hány emberről derül ki az önök módszere alapján, hogy melyik célzott kezelést kell kapnia?

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a betegek 92 százaléka esetében találunk olyan gyógyszert, aminek használatát tudományos bizonyíték támasztja alá a daganatban található génhibák alapján. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a gyógyszerek biztosan hatásosak, csak azt, hogy van tudományos bizonyíték, ami az alkalmazásukat támogatja. A betegek kezelésére az onkocsapatok adnak végül javaslatot sok orvosi szempontot figyelme véve. Az adott daganattípusban törzskönyvezett kezelésekre szűkítve a kérdést 42 százalék esetében tudtuk azt mondani, hogy pozitív kapcsolatban van a beteg daganatának molekuláris profiljával egy lehetséges kezelés, és a betegeknek 22 százalékban tudtuk azt mondani legalább egy lehetséges kezelésről, hogy a beteg molekuláris profiljával negatív kapcsolatban van. Ez azt jelenti, hogy a kezelésekre jelenleg is engedélyezett gyógyszerek közötti döntést is tudjuk segíteni. Szerencsére havonta jön ki egy új terápiás lehetőség, gyorsan bővülnek a választási lehetőségek.

További részletek a teljes interjúban