• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nem kellenek a nyugdíjas orvosok?

Lapszemle 2018.11.29 Forrás: MedicalOnline
Nem kellenek a nyugdíjas orvosok?

Éger: Miért kell ezt a hosszú, bürokratikus és értelmetlen folyamatot fenntartani, amikor egyetlen tollvonással eltörölhetnék? 

Egyre több, nyugdíj után is a közellátásban dolgozó orvos vár arra, hogy a Miniszterelnökség jóváhagyja a továbbfoglalkoztatási kérelmét, írja a MedicalOnline.

Hivatalos panasszal egyelőre nem keresték meg a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), de annak elnökéhez eljutottak a hírek az engedélyezés körüli nehézségekről, van olyan kolléga, aki másfél év után kapott csak választ a Miniszterelnökségtől – erősítette meg a lap információit a MOK elnöke. Éger István azt is elmondta, utoljára két héttel ezelőtt, levélben kérte Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, hogy haladéktalanul vessen véget ennek a „majomcirkusznak”. Megemlítette azt is, hogy a Munka Törvénykönyvének január 1-jével életbe lépő kedvező módosításai a nyugdíjas orvosokra nem vonatkoznak, ami durván diszkriminatív helyzetet teremt.

Miért kell ezt a hosszú, bürokratikus és értelmetlen folyamatot fenntartani, amikor egyetlen tollvonással eltörölhetnék? – vetette fel a kamara elnöke. A vonatkozó szabályok szerint egyébként az érintetteknek maguknak kellene kérvényezniük, hogy tovább dolgozhassanak, de az adminisztrációt jellemzően átvállalják az intézmények.

A szakdolgozóknál még nehézkesebb a visszafoglalkoztatás mint az orvosoknál Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint. Akár 4-6 hónap is eltelik, míg megérkezik a jóváhagyó, vagy éppen elutasító határozat az érintettekhez, márpedig a dolgozó addig nem léphet vissza a rendszerbe, amíg az engedélyezési folyamat le nem zárul. Úgy vélte, kiszámítható jogfolytonosságot biztosítana, és tervezhető jövőképet nyújtana mind a szakdolgozó, mind a munkaadó számára, ha automatikusan megadnák a továbbfoglalkoztatás lehetőségét, intézményi kezdeményezésre.

A vonatkozó kormányrendelet módosítását már az előző ciklusban is szorgalmazta az egészségügyért felelős államtitkárság. A lap úgy tudja, hogy el is készült az a tervezet, amely a kivételek közé emelné az egészségügyi ágazatot, sőt, megjelenését októberre datálták – ám ez elmaradt. Egyelőre úgy tűnik, nem is akkora baj, ugyanis bár az engedélyezési folyamatot eltörölnék, ellenben a visszafoglalkoztatást vizsgához kötnék. Ez nyilvánvalóan jogos felháborodást keltene a nyugdíj mellett dolgozó orvosok, szakdolgozók körében, hiszen nekik is meg kell szerezniük a kötelező továbbképzési pontokat, ha meg akarják tartani a működési engedélyüket.

Legolvasottabb cikkeink