• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nem kellenek a nyugdíjas orvosok?

Lapszemle 2018.11.29 Forrás: MedicalOnline
Nem kellenek a nyugdíjas orvosok?

Éger: Miért kell ezt a hosszú, bürokratikus és értelmetlen folyamatot fenntartani, amikor egyetlen tollvonással eltörölhetnék? 

Egyre több, nyugdíj után is a közellátásban dolgozó orvos vár arra, hogy a Miniszterelnökség jóváhagyja a továbbfoglalkoztatási kérelmét, írja a MedicalOnline.

Hivatalos panasszal egyelőre nem keresték meg a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), de annak elnökéhez eljutottak a hírek az engedélyezés körüli nehézségekről, van olyan kolléga, aki másfél év után kapott csak választ a Miniszterelnökségtől – erősítette meg a lap információit a MOK elnöke. Éger István azt is elmondta, utoljára két héttel ezelőtt, levélben kérte Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, hogy haladéktalanul vessen véget ennek a „majomcirkusznak”. Megemlítette azt is, hogy a Munka Törvénykönyvének január 1-jével életbe lépő kedvező módosításai a nyugdíjas orvosokra nem vonatkoznak, ami durván diszkriminatív helyzetet teremt.

Miért kell ezt a hosszú, bürokratikus és értelmetlen folyamatot fenntartani, amikor egyetlen tollvonással eltörölhetnék? – vetette fel a kamara elnöke. A vonatkozó szabályok szerint egyébként az érintetteknek maguknak kellene kérvényezniük, hogy tovább dolgozhassanak, de az adminisztrációt jellemzően átvállalják az intézmények.

A szakdolgozóknál még nehézkesebb a visszafoglalkoztatás mint az orvosoknál Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint. Akár 4-6 hónap is eltelik, míg megérkezik a jóváhagyó, vagy éppen elutasító határozat az érintettekhez, márpedig a dolgozó addig nem léphet vissza a rendszerbe, amíg az engedélyezési folyamat le nem zárul. Úgy vélte, kiszámítható jogfolytonosságot biztosítana, és tervezhető jövőképet nyújtana mind a szakdolgozó, mind a munkaadó számára, ha automatikusan megadnák a továbbfoglalkoztatás lehetőségét, intézményi kezdeményezésre.

A vonatkozó kormányrendelet módosítását már az előző ciklusban is szorgalmazta az egészségügyért felelős államtitkárság. A lap úgy tudja, hogy el is készült az a tervezet, amely a kivételek közé emelné az egészségügyi ágazatot, sőt, megjelenését októberre datálták – ám ez elmaradt. Egyelőre úgy tűnik, nem is akkora baj, ugyanis bár az engedélyezési folyamatot eltörölnék, ellenben a visszafoglalkoztatást vizsgához kötnék. Ez nyilvánvalóan jogos felháborodást keltene a nyugdíj mellett dolgozó orvosok, szakdolgozók körében, hiszen nekik is meg kell szerezniük a kötelező továbbképzési pontokat, ha meg akarják tartani a működési engedélyüket.

Legolvasottabb cikkeink