• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem kizárt, hogy már nyáron jön a hatodik hullám

Lapszemle 2022.06.20 Forrás: wmn.hu
Nem kizárt, hogy már nyáron jön a hatodik hullám

A legfőbb fegyverünk a halálozás és kórházi kezelések mérséklésére a három oltás széles körű felvétele és a kockázati csoportok védelme.

Vvajon mi lesz ősszel? Készülhetünk a hatodik hullámra? Kell-e tartanunk a majomhimlőtől? Kemenesi Gábor Junior Prima-díjas magyar biológust, víruskutatót, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktust, az egyetem falai között működő Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Laboratóriumának munkatársát kérdezte a wmn.hu.

Úgy tűnik, mintha a negyedik oltást még azok sem adatták volna be maguknak, akik a harmadikat viszont felvették. Ez ön szerint tulajdonítható annak, hogy még nem telt el elég idő, vagy az emberek egész egyszerűen úgy értékelik, hogy lecsengett a vírus, ezért szükségtelen egy negyedik vakcina?

Egy járványügyi kérdést sosem jó az emberek értékelésre bízni, ugyanúgy, mint egy felhőkarcoló vagy alagút építését sem, ezek szakmai kérdések. Ehhez nyilvánvalóan kell egy komoly és transzparens kommunikációs híd is, ami megfelelően tájékoztat és bizalmat épít. Jelen állás szerint Magyarország kifejezetten rosszul áll, rendkívül fontos lenne a harmadik dózis széles körű felvétele, és a megfelelő kommunikáció. Mi, virológusok a mostani időszakot omikronkorszaknak hívjuk, és szerencsére mára már sziklaszilárd tudományos adatok mutatják: az omikronkorszakban a megfelelő immunitást a három dózis jelenti. Erre mielőbb szükség lenne széleskörűen felhívni a lakosság figyelmét, pláne mert nyakunkon a Dél-Afrikából indult, BA.4/BA.5 variánsok által indított hullám. Tehát nagyon fontos a harmadik dózis felvétele, minden korosztály számára, erre nemrég az ECDC is felhívta a figyelmet.

Ön javasolja a negyedik oltás felvételét?

A negyedik oltás kérdését is sokan félreértik, és úgy értelmezik, mintha az idők végezetéig félévente oltanunk kellene. Holott ez ennél jóval összetettebb. A megfelelő védelem egy járvány esetén nagyon sok tényezőn múlik, például a vírus jelenlététől (magas vagy alacsony), a vírus jellegétől (milyen variáns és az mire képes), a kockázati csoportok védelmi szintje ezekhez mérten stb. Jelenleg a negyedik oltást kifejezetten ajánlott felvenniük a 60 év felettieknek, de főként a 80 év felettieknek, és mindezek mellett az immunkompromittált vagy egyéb kockázati csoport tagjainak, például a cukorbetegeknek. Erre szintén felhívta nemrég az ECDC a figyelmet.

Jelenleg nem látjuk előre, mekkora kifutása lesz a most érkező járványhullámnak, így amíg a pandémia ennyire kiszámíthatatlan, logikus és indokolt is a leginkább veszélyeztetett korosztályok és csoportok magas szintű védelme. A jövőbe tekintve, ha már látjuk a pandémia csendesedését, és egy kiszámíthatóbb pályára állt a vírus is, egészen más stratégiáról és oltási javaslatokról fogunk beszélgetni.

További részletek a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink