• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Nem kizárt, hogy már nyáron jön a hatodik hullám

Lapszemle 2022.06.20 Forrás: wmn.hu
Nem kizárt, hogy már nyáron jön a hatodik hullám

A legfőbb fegyverünk a halálozás és kórházi kezelések mérséklésére a három oltás széles körű felvétele és a kockázati csoportok védelme.

Vvajon mi lesz ősszel? Készülhetünk a hatodik hullámra? Kell-e tartanunk a majomhimlőtől? Kemenesi Gábor Junior Prima-díjas magyar biológust, víruskutatót, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktust, az egyetem falai között működő Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Laboratóriumának munkatársát kérdezte a wmn.hu.

Úgy tűnik, mintha a negyedik oltást még azok sem adatták volna be maguknak, akik a harmadikat viszont felvették. Ez ön szerint tulajdonítható annak, hogy még nem telt el elég idő, vagy az emberek egész egyszerűen úgy értékelik, hogy lecsengett a vírus, ezért szükségtelen egy negyedik vakcina?

Egy járványügyi kérdést sosem jó az emberek értékelésre bízni, ugyanúgy, mint egy felhőkarcoló vagy alagút építését sem, ezek szakmai kérdések. Ehhez nyilvánvalóan kell egy komoly és transzparens kommunikációs híd is, ami megfelelően tájékoztat és bizalmat épít. Jelen állás szerint Magyarország kifejezetten rosszul áll, rendkívül fontos lenne a harmadik dózis széles körű felvétele, és a megfelelő kommunikáció. Mi, virológusok a mostani időszakot omikronkorszaknak hívjuk, és szerencsére mára már sziklaszilárd tudományos adatok mutatják: az omikronkorszakban a megfelelő immunitást a három dózis jelenti. Erre mielőbb szükség lenne széleskörűen felhívni a lakosság figyelmét, pláne mert nyakunkon a Dél-Afrikából indult, BA.4/BA.5 variánsok által indított hullám. Tehát nagyon fontos a harmadik dózis felvétele, minden korosztály számára, erre nemrég az ECDC is felhívta a figyelmet.

Ön javasolja a negyedik oltás felvételét?

A negyedik oltás kérdését is sokan félreértik, és úgy értelmezik, mintha az idők végezetéig félévente oltanunk kellene. Holott ez ennél jóval összetettebb. A megfelelő védelem egy járvány esetén nagyon sok tényezőn múlik, például a vírus jelenlététől (magas vagy alacsony), a vírus jellegétől (milyen variáns és az mire képes), a kockázati csoportok védelmi szintje ezekhez mérten stb. Jelenleg a negyedik oltást kifejezetten ajánlott felvenniük a 60 év felettieknek, de főként a 80 év felettieknek, és mindezek mellett az immunkompromittált vagy egyéb kockázati csoport tagjainak, például a cukorbetegeknek. Erre szintén felhívta nemrég az ECDC a figyelmet.

Jelenleg nem látjuk előre, mekkora kifutása lesz a most érkező járványhullámnak, így amíg a pandémia ennyire kiszámíthatatlan, logikus és indokolt is a leginkább veszélyeztetett korosztályok és csoportok magas szintű védelme. A jövőbe tekintve, ha már látjuk a pandémia csendesedését, és egy kiszámíthatóbb pályára állt a vírus is, egészen más stratégiáról és oltási javaslatokról fogunk beszélgetni.

További részletek a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink