Kétmillió tonna. Ennyi élelmiszert hajítunk ki évente a kukába.
Pedig kis odafigyeléssel sokat spórolhatnánk – és még környezetünkkel is jót tennénk. Az élelmiszereken rendszerint két dátumot olvashatunk: a minőségmegőrzési idő azt jelenti, hogy a termék a jelzett dátumig fogyasztható biztonsággal, illetve addig őrzi meg eredeti minőségi tulajdonságait. Ízét, illatát, színét. E dátumon túl veszíthet minőségéből, ám még fogyasztható. Ilyen élelmiszerek például a kekszek, konzervek, szárított ételek. A másik dátum a fogyaszthatóságot jelöli, ezen túl már kockázatos a fogyasztása még akkor is, ha nem látszik egyértelműen, hogy romlott az étel – írja a Szabad Föld – online.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih azt javasolja, ilyenkor már ne együk meg az élelmiszert. Jobban tesszük – ajánlja a Nébih –, ha előre megtervezzük étrendünket, így nem csak kevesebbet költünk, de kevesebb élelmiszert is kell majd kidobnunk. Ha valamiből több is van otthon, először mindig a legrégebben vásároltat használjuk fel, és jó, ha kihasználjuk a mélyhűtőt is, így hosszabb ideig eltarthatók az élelmiszerek, készételek.