• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Nem lehet időpontot kérni a szakrendelőben

Lapszemle 2019.06.15 Forrás: veszpremkukac.hu
Nem lehet időpontot kérni a szakrendelőben

A kórháziak pedig arra panaszkodnak, hogy sokan nem mennek el a lefoglalt időpontban és nem is mondják le előjegyzésüket.

Egy olvasó panaszolta a veszpremkukac.hu portálnak, hogy a megyei kórház gasztroenterológiai szakrendelésére próbált időpontot kérni, de azt a választ kapta, hogy időpontot adni egyáltalán nem tudnak. Diktálja be az adatait, felírják egy várólistára, és majd értesítik, mikor tudja fogadni a szakrendelő.

A lap munkatársa kipróbálta, és ugyanígy járt.

– A június már betelt – mondta a hölgy a telefonban –, a júliusi (augusztusi, szeptemberi…) előjegyzés pedig még meg se nyílt. Kérte az adatokat, és ígérte, hogy telefonálni fognak. Hogy mégis mikor, mennyi idő múlva, arra nem kapott választ.

Nem hivatalos, ám hiteles forrásból úgy tudja a lap, hogy a gasztroenterológián és a reumatológián kevés az orvos, így képtelenek a napi betegszámot növelni. A vizsgálatra jelentkezőket ezért veszik várólistára, onnan töltik fel velük az időpont előjegyzési táblázatot, majd értesítik őket, hogy mikor kell a szakrendelésen megjelenniük.

Kiderült még, hogy hónapokkal későbbi időpontra, ha akarnának se tudnának előjegyzést rögzíteni, mert a kórház informatikai rendszerében mindig csak a soron következő hónap nyílik meg (június 10-én a július még nem volt nyitva), az viszont a várakozók nagy száma miatt nagyon gyorsan betelik.

Nem tűnik túl logikusnak ez a szisztéma, hiszen a ma időpontért esdeklők így is, úgy is már csak a nyár végén, vagy az őszi hónapokban fognak sorra kerülni. Előtte valamikor felhívja őket a kórház, de nem biztos, hogy fel tudják venni a telefont, hogy fel akarnak-e venni egy ismeretlen számot, hogy a kezük ügyében van-e a saját naptáruk, amiben megnézhetnék, nincs-e olyan programjuk, ami miatt akkor éppen képtelenség orvoshoz menni, és nem tudják megkérni az ügyintézőt, hogy keressen egy másik napot. 

A kórháziak mindeközben arra panaszkodnak, hogy sokan nem mennek el a lefoglalt időpontban és nem veszik a fáradságot arra sem, hogy az előjegyzésüket lemondják, ezzel pedig másokat fosztanak meg a mielőbbi kivizsgálás lehetőségétől. Talán jó lenne bevezetni azt a külföldi gyakorlatot, hogy ha valaki 24 órával hamarabb nem törölteti az előjegyzését, annak bizony fizetnie kell, és nem is keveset.

Legolvasottabb cikkeink