• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem lesz csodaszer az extra gyed

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Csak kevesen tudnák kihasználni, mert roppant kevés a bölcsődei férőhely.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint a „gyed extra" program lehetővé tenné a kismamáknak, hogy akár egy év alatt megkaphassák azt a támogatást, ami három év alatt járna, ha például egy év után vissza akarnak térni a munkahelyükre. Jelenleg, ha egy anyának a szülés előtt tartós munkaviszonya volt, majd három évig otthon marad a gyermekével, előbb hat hónapig a fizetése 70 százalékában maximalizált terhességi gyermekágyi segélyt (tgyás), majd a gyermek kétéves koráig a dupla minimálbér legföljebb 70 százalékában (bruttó 137 200 forint) maximalizált gyermekgondozási díjat (gyed), végül a gyermek hároméves koráig a bruttó 28 500 forintos gyermekgondozási segélyt (gyes) kapja. Ha előbb visszamegy dolgozni, az ellátás megszűnik, ha pedig még egy gyermek születik, csak egyikük után igényelhet támogatást.
- írja a nol.hu.

A tervezet szerint a három évre járó tgyás, gyed és gyes összegét személyre szólóan ki lehet számítani, és ezt az összeget igényelhetnék az édesanyák a jelenleginél rugalmasabb formában, a gyerek hét hónapos korától akár munkavállalás mellett is. Hogy miként, arra több verzió is van. Az egyszerűbb változat szerint az összeget 36 hónap alatt lehetne fölvenni. Ez nem sokban különbözne a Gyurcsány Ferenc vezette kormány idején működő rendszertől. Egy másik – esélyesebbnek tűnő – változat szerint a három évre járó összeget 18–36 hónap alatt vehetnék föl az anyák, de csak akkor, ha a munkaadó írásban nyilatkozik róla, hogy az anyát a rugalmas gyed lejártától legalább a szülést követő 36. hónap végéig, vagyis a gyerek hároméves koráig foglalkoztatja. Nyilatkozat híján csak 36 hónap alatt lehetne fölvenni a támogatást.

Svéda Dóra, a kisgyermekes nők munkaerő-piaci reintegrációját segítő Jól-Lét Alapítvány ügyvezető-helyettese szerint a munkaadók nem szívesen állítanak ki olyan nyilatkozatokat, amelyben évekre előre rögzítik: mettől meddig fognak a jövőben foglalkoztatni egy munkavállalót. Legföljebb a munkakörök tíz százalékában, leginkább a speciális szaktudást igénylő hiányszakmákban vagy vezető pozícióban levőknél tudja évekkel előre megszabott időpontra ígérni egy HR-es a munkavállaló foglalkoztatását. Megjegyezte: ha mégis kapnak nyilatkozatot, de a bölcsődei férőhelyek szűkössége miatt kénytelenek családi napközire vagy bébiszitterre költeni, lényegében ugyanott vannak anyagilag, mintha nem mentek volna vissza dolgozni. További szempontok a teljes cikkben.