• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem mehetnek a magyarok az Európa-bajnokságra?

Lapszemle Forrás: nol.hu

Az idei állami büdzsében nem szerepel a transzplantált sportolók krakkói Európa-bajnoksága.

Jelen állás szerint a magyar csapat nem fog tudni részt venni az év legrangosabb világversenyén – közölte a Népszabadsággal Berente Judit, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége elnöke, aki egyben az MSZSZ alelnöke is. – Ez különösen fájó lenne azok után, hogy a magyar szervátültetett csapat tavaly a durbani világjátékokon az országok pontversenyében a negyedik helyen végzett, 38 arany-, 19 ezüst- és 26 bronzérmet szerezve. A dél-afrikai és az idén januárban rendezett téli világversenyre összesen még 31 millió forintos támogatást kaptunk az államtól, idén csupán alig több mint tízmillióra lenne szükségünk, hogy ott lehessünk Krakkóban.

A szervátültetett sportolók saját maguk is komoly anyagi áldozatot vállalnak abban a reményben, hogy kijuthatnak Krakkóba: ők fizetnék az utazást, a biztosítást, a formaruhát. A tízmillió forintos támogatást az úgynevezett regisztráció költségeire kérik – ebből fedeznék a nevezési díjat, a szállást és az ellátást. Az állami segítséggel 12 sportágban 50 sportoló állhatna rajthoz, komoly éremesélyekkel, akiket tízfős – edzőkből, orvosból, gyúróból és csapatvezetőből álló – team kísérne.

Az Emmi sportért és ifjúságért felelős államtitkárságának feltett kérdéseinkre Kiss Norbert helyettes államtitkár válaszolt - folyatja a lap. Mint írta, 2014-ben a központi költségvetés – a MOB-on keresztül – a fogyatékosok sportjának támogatására elkülönített forrásból 20,1 millió forintot biztosít az MSZSZ és tagszervezetei számára.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB az eredetileg a szocsi paralimpiai részvételre megszavazott több mint húszmillió forintos támogatás maradékát, 7,7 millió forintot – miután nem utazott ki magyar versenyző – más, a fogyatékosok sportjának területét érintő nemzetközi versenyeztetés támogatására javasolja fordítani. Hozzátette, „ennek az összegnek a jelentős részét" a transzplantáltak számára ajánlották fel. A jelentős összeg valójában alig több mint kétmillió forintot jelent -írja a lap.