Gyomorvérzés, szívritmuszavar, vesekárosodás, sőt akár hirtelen halál is felléphet a vétlen túladagolástól.
Rendkívül egészséges a frissen facsart grépfrút leve, de a gyógyszereinket ne vegyük be vele, ugyanis olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják a szervezet úgynevezett citokróm enzimrendszerének a működését. Ezek az enzimek bontják le a gyógyszereket, ezért ha nem működnek megfelelően, több szer éli túl az emésztőrendszert, mint amennyit a testünk feldolgozni képes. E kölcsönhatást a kanadai Lawson Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai ismerték fel először 2008-ban, s ma már 43 féle szer – köztük rákgyógyszerek, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők – vannak a tilalmi listán – írja a Szabad Föld – online.
A kutatók szerint egy szem tabletta egy pohárnyi grépfrútlével bevéve olyan, mintha egyszerre 5–10 pirulát kapnánk be. Például a felodipin hatóanyagú vérnyomáscsökkentő bevétele és egy pohár grépfrútlé elfogyasztása után jóval magasabb volt a páciensek vérnyomása, mintha a gyógyszert csak egy pohár vízzel vették volna be. A vétlen túladagolás következtében gyomorvérzés, szívritmuszavar, vesekárosodás, sőt akár hirtelen halál is felléphet!