Egy csepp vérből kimutatható, hogy a panaszokért az étel-intolerancia okolható-e, de a vizsgálat drága.
Ma már egy cseppnyi vérből is kimutatható, hogy egyes makacs panaszokért az étel-intolerancia okolható-e. Sőt az is, hogy a szóba jöhető kétszázféle étel közül melyikre érzékeny a beteg. Egyelőre az orvosok egy része nem ismeri el önálló betegségnek az étel-intoleranciát. Volt már ilyen: a Helicobakterre is sokan legyintgettek, amikor kutatók először állították azt, hogy nem a stressz vagy az erős fűszerek okozzák a gyomorfekélyt, hanem ez az agresszív baktérium. Aztán húsz év múlva orvosi Nobel-díjat adtak érte a felfedezőknek – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.
Nemrégiben új orvosszakmai szervezet alakult Étel-intolerancia és Ételallergia Társaság néven, amely e két betegséget nemcsak a betegekkel, hanem az orvosokkal is igyekszik megismertetni. Az ételallergiáról már sokat tudnak, de az étel-intolerancia oly sokféle panaszt okozhat, hogy alkalmanként hiába járnak orvostól orvosig a páciensek, nem derül ki, mi áll a panaszuk hátterében. A társaság célja az ismeretterjesztésen túl a kutatás, a tudományos adatok gyűjtése.
Mindkettő immunbetegség – magyarázza dr. Takáts Alajos gasztroenterológus, az új társaság elnöke. Az ételallergiáról azonban könnyű kideríteni, mi okozza, mert a tünetek az étel elfogyasztása után gyorsan kialakulnak, s meglehetősen hevesek: bőrkiütések, fulladásérzés, nyálkahártya-gyulladás, szénanátha. Kis mennyiség is erős elváltozásokat idéz elő. Ma már egy csepp vérből kimutatható, hogy a panaszokért az étel-intolerancia okolható-e, s ha igen, a szóba jöhető mintegy kétszázféle étel közül melyikre érzékeny a páciens. Olyankor az adott ételre jellemző antitest aránya magas a mintában. Sajnos ez a laborvizsgálat drága, az állami egészségbiztosító nem finanszírozza.
További részletek a cikkben.