• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem mindenki szerint sikertörténet az új ügyeleti rendszer

Lapszemle 2024.01.19 Forrás: InfoStart
Nem mindenki szerint sikertörténet az új ügyeleti rendszer

Komoly fennakadásokat fog okozni, főleg földrajzi okokból, hogy Pest megyében csak három helyen lesz gyermekorvosi ügyeleti ellátási pont.  

Az egységesített orvosi ügyeleti rendszer nemcsak ígéret, hanem egy jól működő megoldás – mondta Győrfi Pál, az üzemeltető OMSZ szóvivője. A Magyar Orvosi Kamara szerint háziorvosoknak kell sürgősségi ellátást nyújtaniuk, és a telephelyekből sincs elég, az országos kollegiális vezető háziorvos úgy véli, a tapasztalatok alapján még lehet korrigálni az ellátási pontokon, írja az InfoStart

"Az ügyeleti rendszer átalakítása mögötti legfőbb indok az volt, hogy homogén szolgáltatást nyújtson az állam a betegeknek, hiszen eddig elég változó volt az orvosi ügyeletek hozzáférhetősége" – mondta az InfoRádióban Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos. Mint mondta, most ugyanazokban az idősávokban érhető el a telephelyeken az egészségügyi ügyelet.

Reményét fejezte ki, hogy az Országos Mentőszolgálattal együttműködve koordináltabban fog működni a jövőben a betegellátás. Megerősítette, hogy a központi telefonszám segítségével könnyebben és hatékonyabban lesz mérlegelhető, hogy az ügyeletet felkeresőknek milyen fokú ellátásra van szüksége.

Az ügyeleti pontok számának csökkentése kapcsán leszögezte, hogy forgalmi adatok alapján született meg a döntés, a korábbi betegszámok figyelembevételével határozták meg az új helyszíneket. Hozzátette, ezek nem kőbe vésett dolgok, Pest vármegyében is lehet majd korrigálni az ellátási pontokon, ha a betegforgalom úgy kívánja meg. Azaz, magyarázata szerint akár új telephelyeket is létre lehet még a jövőben hozni, vagy meglévőket is át lehet helyezni, ehhez viszont mindenképpen szükséges a tapasztalatok szerzése.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint félő, hogy a Pest vármegyei ügyeleti rendszer átalakításával túlzottan leterheltté válik a budapesti sürgősségi gyermekellátás.

"Mi is csak most szembesültünk vele, hogy Pest vármegyében csak három helyen lesz gyermekorvosi ügyeleti ellátási pont lesz, erről sem az OMSZ, sem az államtitkárság nem adott tájékoztatást" - mondta el az InfoRádióban Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportjának vezetője.

Véleménye szerint a gyermekellátásban ez komoly fennakadásokat fog okozni, főleg földrajzi okokból: Pest vármegye nagy, a közepén található Budapest és kettéosztja a Duna. Meglátása szerint nagy távolságokra beteg gyermeket szállítani úgy, hogy adott esetben nincs a családnak gépjárműve, hatalmas gond, és ezáltal a fővárosi sürgősségi gyermekellátó helyek fognak túlterhelődni.

A felnőtt ellátás kapcsán aggályát fejezte ki, miszerint ügyeleti ellátásban ki fognak küldeni háziorvosokat sürgősségi esetekhez is, holott erre nincs képzettségük, és így a beteg nem fogja megkapni azt az ellátást, amiben egy sürgősségi orvos, mentőorvos kellene, hogy részesítse. Megjegyezte, habár van sürgősségi képzés a háziorvosok számára, de úgy érzi, ezzel az állam csak többet szeretne kapni az orvosoktól, mint amennyire azok szakképesítése kiterjed.

További részletek az Infostarton

Legolvasottabb cikkeink