• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem munkaerőhiány, korszerűsítés miatt költöztek a betegek

Lapszemle 2018.07.28 Forrás: baon.hu
Nem munkaerőhiány, korszerűsítés miatt költöztek a betegek

Az átalakítás nem érinti és nem veszélyezteti a folyamatos és biztonságos betegellátást.

Korszerűsítés kezdődött a kecskeméti megyei kórház intenzív terápiás osztályán, emiatt a következő egy hónapban előfordulhat, hogy az intenzív ellátást igénylő betegeket a ceglédi, a halasi, a szolnoki vagy a dunaújvárosi kórház fogadja. Az orvosigazgató a ma megjelent hírekre reagálva viszont kijelentette, nem tervezik betegek áthelyezését - írja a baon.hu.

Csütörtöktől egészen augusztus 27-ig az intenzív ellátást igénylő betegeket más kórházak fogadják, abban az esetben, ha a kecskeméti megyei kórház intenzív terápiás osztályán már nincs szabad ágy. Az országos tisztiorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság a ceglédi Toldy Ferenc, a kiskunhalasi Semmelweis, a szolnoki Hetényi Géza, a dunaújvárosi Szent Pantaleon és a szentesi dr. Bugyi István kórházat, valamint a szegedi kórházat jelölte ki a Kecskemétről (vagy a kecskeméti kórház ellátási területéről, azaz Bács-Kiskun megyéből) érkező betegek ellátására, szabad kapacitásaik függvényében. Az egy hónap alatt a páciensek elhelyezésének koordinálása, szállítása az Országos Mentőszolgálat feladata.

Az országos sajtóban elterjedt, hogy az intézkedésre a kecskeméti kórházban jelentkező munkaerőhiány miatt volt szükség. Az egyik tévécsatorna be is mutatta a helyettes államtitkárság határozatát, ennek indoklásában az olvasható, hogy a megyei kórház főigazgatójának bejelentése szerint az intézmény munkaerőhiány miatt szüneteltetni kényszerül a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály hétágyas hatodik emeleti egységének működését, és ehelyett kéri másik hasonló egység kijelölését, ha a kecskeméti intenzív ellátásban telítődnének a kapacitások.

Jártunk pénteken délelőtt az említett hatodik emeleti részlegben. Itt az Intermedier részleg feliratú teremben éppen szerelés zajlott, mint megtudtuk, a szellőzőrendszert cserélik korszerűbbre. Betegek természetesen nem voltak a szobában.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház tartósan lélegeztetett betegeinek helyileg elkülönített szervezeti egységében műszaki átalakítások kezdődtek, ezért átmenetileg az intenzív osztályon helyezték el őket. A betegbiztonság és az intenzív kapacitás folyamatos biztosítása érdekében – az illetékes szakhatóság engedélyével – szükséges bevonni az intenzív ellátásba a szomszédos régió intézményeit – közölte kérdésünkre dr. Kovács Attila országos tisztifőorvosi feladatok ellátásra jogosult főosztályvezető. Hozzátette: az átalakítások alatti létszám- és feladattervezést – a nyári szabadságokkal összeegyeztetve – a kórház végzi és tervezi meg. Feltételesen pedig azért jelöltek ki több másik kórházat, hogy megelőzzék a váratlan ellátásbeli fennakadásokat.

Három beteget kellett átmenetileg három emelettel lentebb költöztetni

Az ügyben természetesen megkerestük a megyei kórházat, az alábbiakban dr. Horváth Zsolt orvosigazgató kérdéseinkre küldött válaszát közöljük: „A Bács- Kiskun Megyei Kórház tartósan lélegeztetett betegeinek helyileg elkülönített szervezeti egységében – a hotel épület hatodik emeletén található KAITO-Intermedier Részlegen – műszaki átalakítások kezdődtek, mely során az itt található helyiségekbe modern, energiatakarékos, steril levegőt biztosító, hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkezelő berendezést építünk be betegeink korszerű ellátásának érdekében. Az átalakítás nem érinti és nem veszélyezteti a folyamatos és biztonságos betegellátást, eddig sem kényszerültünk betegek más intézménybe történő áthelyezésére és a későbbiekben sem tervezzük ezt.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink