• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem nyugdíj, ami nyugdíj, szja, ami nem szja

Lapszemle 2019.10.23 Forrás: 24.hu
Nem nyugdíj, ami nyugdíj, szja, ami nem szja

A korábbi korkedvezményes nyugdíjas nem érvényesítheti a betegség után járó adójóváírást.

90 ezer forintot veszít egy exrendőr, mert úgy csinálnak, mintha nem törölték volna el a nyugdíját. A rendőr 2006-ban korkedvezményes nyugdíjas lett, majd 2012-től – ahogy másoknak, neki is  – eltörölték a nyugdíját. Azóta „járandóságot” kap, ráadásul nem teljes összegben, hanem az szja mértékével, azaz jelenleg 15 százalékkal csökkentve. Gondolta, erre az szja-mértékű levonásra érvényesíti a betegség után kapható szja-visszatérítést, a NAV azonban elutasította a kérelmét - írja a 24.hu.

Azzal indokoltak, hogy a járadéka, ami „nem nyugdíj” adózási szempontból mégiscsak „nyugdíj”. Ez azért érdekes, mert a nyugdíj adómentes juttatás, és mivel adómentes, így hiába csökkentik az ellátását a mindenkori szja mértékével, a levont összeg mégsem személyi jövedelemadó.

Nem nyugdíj, ami nyugdíj, szja, ami nem szja

Aki tartós beteg, például cukorbeteg, az csökkentheti a fizetendő személyi jövedelemadóját (szja). Az szja-visszatérítés összege a mindenkori havi minimálbér maximum 5 százaléka lehet, és havonta vagy évente egyszer egy összegben igényelhető. A minimálbér most 149 ezer forint, így az idei évben összesen legfeljebb 89 400 forintot lehet visszaigényelni. Aki már régebb óta beteg, és eddig nem igényelte az adó-visszatérítést, az pedig visszamenőlegesen is kérheti.

Olvasónk már elég régóta cukorbeteg. És mivel volt korkedvezményes nyugdíjasként szja-mértékű levonás terheli járandóságnak nevezett pénzbeli ellátását, ezért írt a NAV-nak, hogy szeretné érvényesíteni  az 5 százalékos adó-visszatérítést. A NAV azonban elutasította a kérelmét. Azzal indokoltak, hogy bár 2012. január 1-jétől a szolgálati járandóságot a személyi jövedelemadóval megegyező mértékben (akkor még 16, azóta 15 százalékkal) csökkentve kell folyósítania a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, illetve most már a Magyar Államkincstárnak, de a szolgálati járandóság a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nyugdíjnak minősül, így adómentes.

A NAV válasza szerint tehát az ellátás kívül esik a személyi jövedelemadó rendszerén, emiatt nem is érvényesíthető rá a betegség után járó adójóváírás. Ugyanakkor hozzátették azt is, hogy speciális szabályozás alapján a családi adókedvezmény mégis érvényesíthető a járandóságból levont szja-mértékű csökkentésből.

Miért? Csak!

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink