• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem szégyen a meddőség, sokkal inkább népbetegség

Lapszemle 2020.01.08 Forrás: magyarnemzet.hu
Nem szégyen a meddőség, sokkal inkább népbetegség

A szakemberek a meddőségi kezelésekre vonatkozó szabályozás megújítását sürgetik.

Óriási tévedés azt hinni, hogy ma már negyven év felett is gond nélkül szülhetnek a nők vagy apák lehetnek a férfiak, ugyanis a negyedik x felett drámaian romlik a termékenység. Ezt a tényt még az amúgy elképesztő módon fejlődő mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal sem lehet minden esetben felülírni, az esély ilyenkor már minimális arra, hogy egészséges utód szülessen. A szakemberek a meddőségi kezelésekre vonatkozó szabályozás megújítását sürgetik, de azt is hangsúlyozzák, hogy aki gyermeket szeretne, az időben, lehetőleg még a húszas éveiben kezdjen hozzá a családalapításhoz - írja a magyarnemzet.hu.

Egyetlen szabad hely sem maradt a Semmelweis Egyetem meddőségi előadásai­ra, pedig három különböző időpontra is meghirdették a múlt hét végén az alapításának 250. évfordulóját ünneplő egyetem ingyenes, interaktív, lakossági, népegészségügyi rendezvénysorozata, a Semmelweis-egészségnapok részeként.

Az érdeklődés nem véletlen: Magyarországon körülbelül 150 ezerre tehető a meddő párok száma. Mint Sipos Miklós főorvos, az Üllői úti Asszisztált Reprodukciós Centrum vezetője fogalmazott: a meddőség nem szégyen, hanem betegség, mégpedig népbetegség. Az okok között nagyon sok minden meghúzódhat mind a női, mind a férfioldalon, a szervi elváltozásoktól egészen a stresszig, de a rizikófaktorok közül manapság már az idős kor, a kései gyerekvállalás a legjelentősebb.

genis van egy optimális kor a gyermekvállalásra, ezek a 25 és 35 közötti életévek. Ennél a korosztálynál a legalacsonyabb a koraszülések aránya, a csecsemőhalandóság, emellett az olyan, a teherbe esést nehezítő vagy lehetetlenné tévő állapotok, mint a petefészek-kimerülés, a különféle méhűri elváltozások, a szexuális úton terjedő fertőzések és daganatos megbetegedések – magyarázta Sipos Miklós. A főorvos az időtényező jelentőségét még egy csaknem negyedmillió adatot elemző amerikai tanulmánnyal is alátámasztotta. Eszerint a lombikbébiprogramoknak nagyjából 32 éves korig negyvenszázalékos a sikerességük.

Negyvenéves kor felett azonban ez drámaian zuhan: 43-44 év felett a páciensek negyede már a petesejt-leszívásig sem jut el, mert nem termelődik saját petesejtje, a megtermékenyített petesejteknek kevesebb mint a feléből lesz beültethető embrió, átlagosan három százaléknál fogan meg a terhesség, és csak a beültetések 1-3 százalékából születik egészséges baba. A centrumvezető lapunknak elmondta, hogy a világ egyik legkorszerűbb meddőségi centrumában, a római Generában a beavatkozások 80 százalékában végeznek a beültetendő embrióknál előzetes genetikai szűrést, és azt találták, hogy 45 év felett nincs szabályos genetikai állományú, egészséges embrió. Ezért ott és világszerte egyre több helyen a 45 év felettieknél már nem vállalnak mesterséges megtermékenyítést.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink