• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem tudhatja meg a beteg, melyik gyógyszer kerülne kevesebbe

Lapszemle Forrás: HVG Online

Főleg az idősebbek ragaszkodnak a már évek óta szedett gyógyszereikhez.

Mostantól írásban is tájákoztatni kell a beteget. A gyógyszertárban kapott blokkra mától ugyanis azt is ráírják, hogy a kiváltott készítménynél lett volna olcsóbb, illetve mennyi lett volna a megtakarítás, ha a referenciakészítményt választották volna. Vannak olyan gyógyszerek, ahol több ezer, de az esetek többségében mindössze pár forint az árkülönbség. Nagy kár, hogy a beteg nem tudhatja meg, melyik is lenne a legolcsóbb patikaszer - olvasható a hvg.hu cikkében.

A gyógyszertámogatási rendszer átalakításának újabb lépése a február elsejétől életbe lépő változás: a patikában kapott blokkon rajta kell lennie, hogy a kiválasztott készítménynél lett volna olcsóbb gyógyszer. A beteg így szembesülhet azzal, mennyit spórolhatott volna, ha nem ragaszkodik korábbi – feltehetően drágább originális – gyógyszeréhez, és áttér inkább annak valamelyik generikus változatára, amely persze olcsóbb is, és a támogatást is ezután kapja meg.

"A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a blokk mellé nyomtatunk egy külön papírt, ezen pedig szerepel a kiváltott gyógyszer neve, alatta pedig név nélkül – egyébként gyógyszereklámnak minősülne – szerepel, hogy mennyibe került volna a referenciakészítmény, illetve a különbözet is rajra van a listán" – mondta el a hvg.hu megkeresésére Zlinszky János, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) alelnöke.

Zlinszky szerint van olyan hatóanyag, ahol akár húsz gyártó által forgalmazott készítmény is elérhető – amiből akár tíz is benne lehet a referenciasávban. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha ebből több is ugyanolyan áron van, így természetesen nem kerül fel mindegyik külön a téjékoztató cetlire. Mint mondja, tisztában van azzal, hogy a szóbeli tájékoztatás is törvényi kötelezettségük, ám elismeri, nem tudja, mennyire működik ez a gyakorlatban. Egy biztos, mától a beteg megkapja a papírt, így a tájékozatatás megtörténik.

Kitért arra is, hogy az olcsóbb gyógyszer kisebb árrést jelent, és így jelentős árbevételkieséssel számolnak, annak ellenére, hogy januártól él az úgynevezett gyógyszertári generikus ösztönző rendszer. Ez egy bonyolult rendszer, amelynek az a lényege, hogy a gyógyszertárat motiválják abban, minél több preferált referencia ársávba tartozó szert adjon ki.

A betegek sincsenek könnyű helyzetben. "Van, aki könnyen meggyőzhető, akár vissza is jön, ha éppen nincs az adott gyógyszerből, de vannak, akik tántoríthatatlanok" – mondja Zlinszky. Főleg az idősebbek ragaszkodnak a már évek óta szedett gyógyszereikhez. Őket nehéz meggyőzni, főleg, ha a háziorvos sem hajlandó változatni korábbi felírási szokásán; nehezen fogadják el, ha a patikában mást mondanak neki.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Hávelné Szatmári Katalin gyógyszerész, a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyóygszerészek Szövetségének elnöke is. "A technikai részét megoldottuk, megkapja a beteg az írásos tájékoztatást, de a mai nap tapasztalata szerint ezzel jobban összezavarjuk őket." A legnagyobb gond azzal van, hogy az érintettek zöme nem érti, milyen gyógyszereket takar az összeg, főleg így, hogy nincs mellette terméknév.

De azt is tapasztalják, hogy a beteg csak akkor gondolkodik el a váltáson, ha legalább többszáz forintos árkülönbségről van szó. Ahogy az sem elhagyagolható, hogy noha a betegek többségénél valóban nem számít, milyen készítményt szed, vannak, akik érzékenyek bizonyos segédanyagokra. Egy laktózérzékeny például nem szedhet olyan orvosságot, amelynek segédanyagában laktóz található.