Az üzletek kínálatában lévő élelmiszerek javarésze egy marketingkampány végterméke.

Betű és számkódok, ezekkel találkozunk a boltok polcain lévő élelmiszerek címkéin. A legtöbb ember nincs is tisztában azzal, hogy az ilyen szerekkel kezelt étel akár veszélyt is jelenthet számára. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a mai üzletek kínálatában lévő élelmiszerek javarésze egy marketingkampány végterméke – mondta Józsa Jánosné dietetikus. - Ahhoz, hogy ezek eladhatóak legyenek, olyan külső jegyekkel kell, hogy rendelkezzenek, amelyek vonzzák a vásárlókat. Ezeket úgy érik el, hogy különböző adalékanyagokat adagolnak a gyártás során, amelytől teltebbek, gusztusosabbak, jól kinézőek lesznek, így a fogyasztó ezt fogja választani.
A dietetikus hozzátette: ezek az adalékanyagok nem minden ember számára fogyaszthatóak, vannak olyanok, akiknél akár allergiás reakció is felléphet, amely komoly kockázatot jelent. Azt is tudni kell, hogy ezek az adalékok nem károsak az emberek egészségére, de a túlfogyasztásuk gondokat okozhat. Telítődhet a szervezet, amelyek betegségekhez is vezethetnek, így például a túl sok tartósítószer és fűszer fogyasztása bélműködési, emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, elősegítik a Crohn betegség kialakulását (fekélyes nyelőcső és bélrendszer), a túlzott zsír- és fehérjebevitel elhízáshoz, érrendszeri betegségekhez és cukorbajhoz vezethetnek.
A szakember szerint rengeteg egészséges alternatíva létezik ezeknek a kiváltására, így például a chipsek helyett teljes kiőrlésű kekszeket kell fogyasztani, vagy aki a szénsavas üdítőket szereti, készíthet magának százszázalékos gyümölcsléből és szénsavas ásványvízből.