• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem tudom, hogyan tehettem ilyet

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Magyarországon évente 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében.

- A gyermekjóléti szolgálatok tavaly közel 190 ezer gyermeket tartottak nyilván veszélyeztetettként, közülük 2400-at ért fizikai, 4500-at érzelmi bántalmazás - mondta dr. Scheiber Dóra, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa a Népszabadságnak. Ezek az ismertté vált esetek, de óriási a látencia: becslések szerint míg Nyugat-Európában egy feltárt ügyre 10, addig idehaza 25 rejtett eset jut. Hazai statisztikák szerint a halálos kimenetelű bántalmazások aránya ötéves kor alatt a legnagyobb, a végzetes tragédiába torkolló bántalmazások száma 7-14 éves kor között ritkább.

Igaz, ugyanebben a korosztályban radikálisan emelkedik a gyermekkori öngyilkosságok, csellengések száma, amelyek sokszor szintén a bántalmazásokra vezethetők vissza. - Elég pontosan feltérképezték már azokat a rizikófaktorokat, amelyek esetén gyakrabban torkollanak a családi konfliktusok agresszióba - közölte Scheiber Dóra. - Idetartozik például a családi krízishelyzet, valamely szülő elveszítése, a válás, a váratlan szociális problémák, a szülők alkoholizmusa, a drogfogyasztás, amelyek hátterében sokszor a fel nem ismert, kezeletlen depresszió áll.

A gyermek oldaláról kockázati tényezőnek számít például, ha koraszülött volt (mivel sérülhet a korai kötődés), továbbá az, ha fogyatékkal él, ha krónikus beteg vagy magatartászavarral küzd - fejtette ki.

Purda Zsuzsanna gyermekjogi szakértő szerint minden olyan családban, ahol bizonyíthatóan történt gyermekbántalmazás, a szülőket pszichológiai-pszichiátriai kezelésnek kellene alávetni, ám ezt jelenleg egyetlen hatóság sem rendelheti el. Komoly probléma, hogy nincs kidolgozott szakmai protokoll arra, pontosan mikor kell a gyermekvédelmi szakembereknek elindítaniuk vagy befejezniük egy családgondozást. - Minden alkalommal az adott családgondozó döntésén múlik, hogy a rendszer beavatkozik-e vagy sem - mondja.

- Szakmai standard híján óhatatlanul gyakrabban fordulhatnak elő hibás döntések. Purda Zsuzsanna szerint jogszabályváltozásra is szükség lenne, jelenleg ugyanis a gyermekbántalmazás fogalma csak a gyermekvédelmi törvényben szerepel, a büntető törvénykönyv azonban nem ismeri. - Jórészt ez az oka, hogy a gyámhivatalok által megtett feljelentések 90 százaléka nem jut el a bírósági ítéletig - tette hozzá a családjogász.