• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem utazó tanárokat akarnak a beteg gyerekek

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Takarékossági okból utazó tanárok váltanák fel a mosdósi tüdő- és szívkórház iskolájában alkalmazott nevelőket.

Legalábbis ettől félnek a református egyház fenntartásában lévő, több évtizedes múltú kórháziskola tanulói és szüleik. Az egyház képviselője azonban azt ígérte, az elkerülhetetlen gazdaságosabb működtetés módjáról egyeztetni fognak.

A súlyos légzőszervi betegségben szenvedő, allergiás, asztmás gyerekek megszerették azt az iskolát, ami a Somogy megyei kórházhoz tartozik. A többhektáros őspark közepén, az egykori grófi kastélyban kialakított gyerekosztály többhetes vagy több hónapos gyógykezelésre szoruló, jelenleg harmincöt kis betege ragaszkodik a megszokott tanárokhoz. Azokhoz, akik ha szükségét látják, délutánonként a betegágyuk mellett veszik át velük az osztályteremben leadott délelőtti tananyagot.

Csakhogy az egyházi fenntartású iskolák költségvetési gondjai a Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi tüdő- és szívgyógyászati részlegének tanintézményét is elérték, emiatt tervezi a fenntartó református egyház, hogy az állandó foglalkoztatásban dolgozó pedagógusokat két külsős, úgynevezett utazó nevelővel pótolja.

Ez az első lépés a kórháziskola megszüntetéséhez – vélik felháborodva a beteg gyerekek szülei. - Az ország minden részéből ide érkező, súlyos légúti betegségben szenvedő, emiatt tanulási nehézséggel küzdő diszlexiás, diszgráfiás, hiperaktív gyerekek speciális iskolájának megszűnése beláthatatlan következményekkel járna. De már az is, ha a megszokott és megkedvelt állandó tanítóikat ingázó pedagógusok váltanák fel - érveltek a szülők, akik sérelmezik, hogy a református egyház illetékesei nem ismertették velük az iskolával kapcsolatos tervüket.

Andrasofszky Zsolt, a mosdósi intézet gyermekosztályának főorvosa, az orvoskamara somogyi elnöke is a jelenlegi helyzet fenntartása mellett érvelt. A főorvos szerint nagy hiba lenne, ha bezárna a már több évtizedes múltú kastélyiskola, mert a kórház gyermekosztályára kerülő beteg gyerekek között nemcsak olyanok vannak, akik egyszeri és folyamatos gyógykezelésre szorulnak, hanem olyan, elsősorban légúti betegségben szenvedők is, akiknek többször is vissza kell térniük kezelésre.

Példaként hozta fel, hogy nemrég hosszú időt töltött az intézményben az a négy faddi kisgyerek, akiknek édesanyjuk fertőző tbc-s megbetegedése miatt kellett elhagyni otthonukat. Az állandó nevelői jelenlét mellett szól szerinte az is, hogy ha a többágyas kórteremből hiányzik a nevelő, fellazul a fegyelem, így egy hiányzó pedagógus helyett két, rendet tartó nővért kellene alkalmazni. És talán a legfontosabb, tette hozzá, hogy a gyógykezelés alatt álló gyerek érzelmi életében bekövetkező változás állapotromlást eredményezhet.

A beteg gyerekek szüleinek megnyugtatására Csorna Áron, a Magyar Református Egyház kommunikációs szolgálatának vezetője kijelentette: az egyház továbbra is biztosítja Mosdóson az oktatási feladatok ellátását.