• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem vetítik a fesztiválon az oltásellenes filmet

Lapszemle Forrás: faktor.hu

Autizmust okozhat az egyik kötelező védőoltás - ezt állítja egy új amerikai dokumentumfilm.

A Tribeca Filmfesztiválon lett volna a film világpremierje, de a fesztivál egyik alapítója, Robert de Niro az utolsó pillanatban bejelentette, hogy törlik a filmet a programból - írja a Mashable.com nyomán a faktor.hu.

Robert de Niro szombaton adott ki hivatalos közleményt a fesztivál szervezőinek nevében, hogy nem fogják levetíteni a Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe című filmet a fesztiválon. A vitatott dokumentumfilm azt próbálja bebizonyítani, hogy bizonyos esetekben autizmust okozhat az egyik kötelező védőoltás. Robert de Niro a szombati tiltás előtt egy nappal, pénteken még kiállt a film mellett, egész pontosan a lejátszás mellett. Azt írta közleményében, személyesen nem támogatom a filmet, és nem is vagyok oltásellenes. Egyszerűen csak megadom a lehetőséget, hogy lehessen beszélni a témáról.

De Niro azt is írta a közleményben, hogy ez nem azt jelenti, hogy a fesztivál elmenekül a vita és a párbeszéd elől, de vannak a filmnek problémás részei, amelyek miatt nem fogják levetíteni. Robert de Nironak egyébként autista az egyik gyereke, és korábban be is vallotta, hogy ő akarta, hogy lejátsszák a dokumentumfilmet a Tribeca Fesztiválon. A filmet április 24-én mutatták volna be.

A film rendezője, Andrew Wakefield egyébként korábban gasztroenterológus orvos volt. 1998-ban írt egy tanulmányt az MMR-oltásról és arról, hogy autizmust okozhat bizonyos esetekben. A tanulmányt később visszavonta a folyóirat kiadója. 2010-ben pedig a Brit Orvosi Kamara a tanulmányban leírtak miatt bevonta Wakefield engedélyét, tehát Nagy-Britanniában már nem praktizálhat orvosként.

Wakefield és a film producere, Del Bigtree közösen nyilatkoztak de Niro szombati bejelentéséről. Azt mondták, megértik, hogy bárkinek negatív véleménye van a filmjükről, de az már nem tetszik nekik, hogy egyszerűen törölték a listáról, és nincs lehetőségük megvédeni magukat, pontosabban a filmet. Azt írják, ez is egy újabb példa arra, amikor a nagyvállalati érdekek hatalma cenzúrázza a szólásszabadságot, művészetet és az igazságot.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának tavaly nyugdíjba ment vezetője, Ócsai Lajos korábban azt mondta a Faktornak, hogy bármikor újra kitörhet egy olyan világjárvány, amelyben betegek halhatnak meg, ha erősödik az oltásellenesség. Elfelejtett betegségek jelenhetnek meg újra, például a járványos gyerekbénulás, vagy a kanyaró, ami a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem egy könnyed gyerekbetegség - emlékeztet a lap.