• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemcsak sportolók, gyerekek is veszélyben lehetnek

Lapszemle Forrás: bama.hu

Egy alattomos kór felfedezője és az orvosi hivatás humánus oldalának szószólója, dr. Bennet Omalu volt a PTE orvosi karának vendége.

A filmfőszerepet is ihlető előadó a kihívásokról is őszintén mesélt. Ha valakit Will Smith játszik egy életrajzi filmben, akkor az kijelentheti: elért valamit az életben. Dr. Bennet Omalu esetében emiatt is érthető, hogy megtelt a pécsi orvosi kar aulája az amerikai kutatóorvos előadásán – írja a bama.hu portálja.

Omalu 2002-ben ismertette meg az orvostudománnyal a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE), egy alattomos agyi károsodás jelenségét. Az 1968-ban Nigériában született orvos hosszú utat járt be a felfedezésig: a polgárháború idején született, mégis éltanuló lett, 16 évesen már az orvosi egyetemre járt. Az USA-ba költözve 2002-ben kapott ihletet a CTE vizsgálatára, egy híres amerikaifoci-játékos tragikus halála kapcsán. Idővel arra jutott, hogy gyakran a 40-es éveikben elhunyt játékosok agya is olyan elváltozásokat mutatott, mint egy 90 éves alzheimeres betegé. A történet a tudományos áttörés mellett Hollywoodot is megragadta, Sérülés címmel Golden Globe-jelölt film készült Omalu munkásságáról, ebben alakítja őt Will Smith.

Omalu a megpróbáltatásairól is őszintén beszélt: felidézte, hogy súlyos depresszióval küzdött az egyetemen. Egy transzcendens élmény húzta ki a gödörből – árulta el.

Bennet Omalu jelenleg a világot járva igyekszik minél több döntéshozót informálni a CTE jelentette veszélyről. Kutatóintézete emellett befektetői tőkét gyűjt a klinikai kísérletek elindításához, hogy az agyi elváltozásokat hamarabb diagnosztizálhassák. A CTE ugyanis jelenleg csak az agy boncolásos vizsgálatával igazolható, de a modern képalkotó berendezések újszerű használatával azt szeretnék elérni, hogy még az élő betegeknél is felismerhessék és megelőzhessék az érintettek életének kisiklását.

Omalu bizakodva elárulta, hogy az USA egészségügyi felügyelete már engedélyezte a klinikai kutatásokat is, de központi finanszírozás nincs, magánvállalkozásoknak kell összeszedniük a szükséges 20 millió dollárt.