• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemkívánatos csecsemők a kosárkában

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Pár hete már a kistarcsai katolikus templom melletti úgynevezett befogadókosárkába is el lehet helyezni a nemkívánt újszülötteket.

Sajnos évről évre több újszülöttet hagynak ott utcán, kukában, kidobva. Nekik nincs sok esélyük az életben maradásra. Jóval szerencsésebbnek azok a kisbabák, akiket valamelyik kórház elé kihelyezett inkubátorában hagy sorsukra az édesanyjuk. Pár hete már a kistarcsai katolikus templom melletti úgynevezett befogadókosárkába is el lehet helyezni a nemkívánt újszülötteket. A kezdeményezés neve: Szent Péter Esernyője-program – idézi a Magyar Nemzet – online a Családhálót.

Hazánkban évente körülbelül száz épp csak megszületett kisbaba hal meg azért, mert az anyjuk nem akar, vagy nem tud róluk gondoskodni. A Szent Péter Esernyője-mozgalom dr. Eőry Ajándok természetgyógyász-háziorvos nevéhez köthető, aki népegészségügyi programjának részeként kezdeményezte határon innen és túl minél több úgynevezett oltalomkápolna és befogadókosárka létesítését, hiszen ezzel a lépéssel számos újszülött életét lehetne megmenteni.

Az országban az első oltalomkápolnát Bíró László tábori püspök és Katona István egri segédpüspök szentelte fel december végén a kistarcsai katolikus templom mellett. Az üvegszekrényhez, amelyben a befogadókosárka található érzékelő szerkezettel láttak el, amely egy őrzővédő szolgálatnak jelez, ha valaki kisbabát helyez el a kosárban, így a csecsemő pár percen belül eljuthat a legközelebbi kórházba, ahol megfelelő ellátásban részesül.

- A nemkívánatos gyermek, az élete, sorsa számára megfelelően érkezhetne ebbe, a számára kegyetlen világba, ha a Katolikus Egyház plébániái tárgyi program keretében meghirdetnék, hogy örömmel befogadnak eldobott gyermekeket. A gyermek további sorsát, beleértve a sürgősségi egészségügyi vizsgálatát, megfelelően rendezni kell, de ez már az állami intézményekkel összefogásban kellene, hogy történjen - írta dr. Eőry Ajándok Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak levelében.

Az államtitkár maximálisan támogatja a kezdeményezést, hisz – mint kifejtette – az abortuszok nagy száma miatt minden ilyen program esélyt ad mind a gyermeküket felnevelni nem kívánó anyáknak, mind azoknak a csecsemőknek, akik az inkubátorok nélkül minden bizonnyal meghalnának.