• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nemzeti vakcinakészletre van szükségünk

Lapszemle 2020.05.16 Forrás: magyarnarancs.hu
Nemzeti vakcinakészletre van szükségünk

A szokványosnál nagyobb erőforrásokat kell megmozgatnia a kormánynak, mert a magyar emberek gyógyszerbiztonsága, vakcinabiztonsága elsődleges.

Lóhalálában, szinte kapkodva zajlik új vagy inkább újrapozicionált régi gyógyszerek tesztelése, no és a vakcinafejlesztés. Pedig ezek is elkelnek majd, ha jön a második járványhullám - olvasható Kovács L. Gábor kutatóorvos-akadémikussal készült interjúban a Magyar Narancs online kiadásában.  

Magyar Narancs: Az Európa nyugati, déli, illetve középső része között a járvány terjedésében, súlyosságában mutatkozó különbségekre született már néhány merész magyarázat. A BCG-oltás (esetleg más vakcinák) tényleg segíthetnek jobban megbirkózni a fertőzéssel?

Kovács L. Gábor: Én magam is a sajtóban találkoztam ezzel a hipotézissel. Annyi biztosan igaz, hogy Magyarországon az ötvenes évek óta oltottak kötelezően, az ez idő előtt születettek nem kaptak ilyen vakcinációt. Regionális különbség származik abból is, hogy Európában szinte általános ez a fajta védelem, míg az Egyesült Államokban a legutóbbi időkig sem oltottak tbc ellen. Tudományos érvekkel alátámasztott tanulmányt még nem olvastam erről, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom ezt a hipotézist. Egy elkövetkező vizsgálat tárgya lehet, hogy mely regionális populációkban milyen immunológiai emlékek vannak, és ez esetleg keresztvédelmet nyújthat-e a Covid-vírussal szemben. (...)

MN: Sok milliárd ember beoltásához nagyon biztonságos vakcina kell. Ezzel szemben a súlyos betegek életének megőrzéséért megengedhető az a kockázat, hogy kísérleti gyógyszert adjunk nekik?

KLG: A Covid-fertőzött súlyos, esetleg már gépen lévő, életveszélyes állapotú beteg esetében a világ minden országa megengedőbb új gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban. Ne zárjuk el a minimális esélyt nyújtó gyógyszert attól, akiért az orvostudomány a hagyományos eszközeivel már nem tud mit tenni! Persze, mindent le kell jelenteni, elvégre erről is adatbázisok készülnek. A védőoltás viszont más műfaj: egészséges embereket, nagyon sokszor gyermekeket oltanak, akár milliárdos tömegeket. Ilyenkor a legkisebb mértékben sem lehet figyelmen kívül hagyni a biztonsági kockázatokat – akadtak erre rossz példák is a vakcinák történetében. (...)

MN: Mennyiben aknázhat alá egy nemzetközi vakcinációs programot a nemzeti érdek? A vakcinagyártásban élen járó országok először mindenképpen a saját polgáraikat oltatnák be…

KLG: Ez így működik, ezért tartom nagyon lényegesnek, hogy ha a Covid elleni gyógyszer- vagy vakcinagyártás adaptálható a magyar életbe, akkor ezt az adaptációt meg kell tennünk, még akkor is, ha a szokványosnál nagyobb erőforrásokat kell megmozgatnia a kormánynak, mert a magyar emberek gyógyszerbiztonsága, vakcinabiztonsága elsődleges. Jó példa erre az új magyar nemzeti vakcinagyártás bejelentése az elmúlt napokban. Ha ez a járvány el is múlik a fejünk felől – habár a jóisten tudja, mikor jön a második hullám vagy egy újabb járvány –, nekünk nemzeti készletet kell tartanunk, hogy nagyobb biztonságunk legyen. (...)

Legolvasottabb cikkeink