• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nemzetközileg is kiemelkedő felfedezések

Lapszemle 2018.08.28 Forrás: vg.hu
Nemzetközileg is kiemelkedő felfedezések

Az MTA Lendület programja a külföldön dolgozóknak is jó lehetőséget kínál a hazatérésre.

A Magyar Tudományos Akadémia tíz éve futó Lendület programjának 164 nyertese közül 34-en külföldről pályáztak és költöztek haza, hogy a program támogatásával itthon megalakítsák saját kutatócsoportjukat. Közéjük tartozik Hangya Balázs is, aki 2015-ben nyert a pályázaton. Ezt megelőzően négy és fél évet töltött a New York állambeli Cold Spring Harbor Laboratory privát nonprofit kutatóintézetnél, amely főként a genetika és a rákkutatás terén szerzett nemzetközi ismertséget - írta a Világgazdaság.

A magyar kutató a figyelem agyi mechanizmusaival foglalkozott az intézetnél, olyan sejttípusokat vizsgált, amelyek kutatása csak nemrég vált lehetővé. Ott szerzett, speciális szaktudása alapozta meg itthoni kutatásait. Kevés olyan hazai kutató van, aki nem szerzett nemzetközi tapasztalatot, ezen a pályán talán ez elvárás is. Bizonyos ismeretekért érdemes külföldre menni, mert egyes speciális dolgok a világon csak egy-egy kiemelkedő laborban érhetők el” – indokolta döntését Hangya Balázs. A külföldi kutatás után egyértelműen tervezte a hazajövetelt. Nagyjából egy évig készült arra, hogy pályázzon az MTA Lendület programjára.

Ez az egyetlen olyan program Magyarországon, amely a kutatók laboralakítását támogatja, és a pályázat nemzetközi összehasonlításban is nagyon jó – mondta a Világgazdaságnak.

A létrehozott laborban a tanulás agyi mechanizmusát kutatják. A Lendület programban megjelölt három céljuk közül két alapkutatás bizonyos sejttípusok tanulásban betöltött szerepének megértését célozza. E sejttípusok egyikének a szelektív pusztulása okozza az Alzheimer-kórt, tehát van klinikai relevanciája a kutatásnak. Hamarosan publikálják a két alapkutatás eredményeit, miközben készülnek a harmadik munkájuk kísérleti fázisára.

A Lendület program indulása óta már számos sikertörténet született: Győrffy Balázs és Onkológiai Biomarker Kutatócsoportja például a vastagbélrák kezelésében ért el áttörést. Rájöttek, hogyan előzhető meg az áttétek kialakulása és a tumorsejtek szaporodása. Kimagasló eredményt ért el és díjat is nyert a rákkutatás terén Guttman András és Transzlációs Glikomika Kutatócsoportja.

Az idén 105 érvényes pályázat érkezett, közülük 21 nyert, tehát ötszörös volt a túljelentkezés. Átlagosan ez a túljelentkezési arány volt jellemző az elmúlt évekre is – közölte az MTA a Világgazdaság kérdésére. A program 2009-es indulása óta 164 Lendület-kutatócsoport jött létre, amelyek között mintegy 25 milliárd forint támogatást osztottak szét.

 

Legolvasottabb cikkeink