• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Népesedési törvénycsomag készül

Lapszemle Forrás: Figyelő

Egy óvatosabb és egy nagyvonalúbb változat elkészítésén dolgoznak.

A Figyelő értesülései szerint átfogó népességpolitikai intézkedés csomagot jelent be még a nyáron a kormány. A cél a születések számának növelése. Várhatóan rugalmas lesz a gyes és a gyed, kiterjesztik a családi adókedvezményt és a szocpolt, bevezetnék a munkahelyi napköziket. A közelgő választások miatt nem valószínű, hogy a kormány felvállalná, hogy megkurtít egyes, a népesség gyarapodás szempontjából célszerűtlen támogatásokat, de alaphangon így is megoldható a pakk körülbelül 50 milliárd forintból. Az időzítés szempontjából meghatározó volt, hogy a bejelentés június 20 utánra essen. A határidőt az indokolja, hogy akkor dönt az EU pénzügyminisztereinek tanácsa arról, hogy kiengedi-e Magyarországot a túlzott deficit eljárás alól. A lap Kormány közeli forrásai szerint a miniszterelnök addig óvakodik bármiféle nagyobb költségvetési kiadást igénylő program bejelentésétől. Könnyen elképzelhető, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett megszorító csomag egy része erre a programra keres forrásokat.

A lap úgy értesült, hogy egy óvatosabb és egy nagyvonalúbb változat elkészítésén dolgoznak a kormánypárti frakciók. A program részleteit a nyár folyamán dolgozzák ki annak érdekében, hogy az őszi törvényhozási ciklusban már jogszabályokban is testet ölthessen a jogalkotói szándék. A Figyelő úgy tudja, hogy a Fidesz és a KDNP műhelyeiben készülő terveket a Varga Mihály által vezetett nemzetgazdasági tárca fogja összefésülni a miniszterelnök közreműködésével. A Fidesz 11, a KDNP 7 pontos csomagban gondolkodik.

Az is elképzelhető, hogy külön törvényt, egy úgynevezett népesedési törvényt alkot az országgyűlés. Mivel nem szerepel az Alaptörvényben, nem lesz kétharmados. A Figyelő úgy értesült, hogy szó van például a terhességi gyermekágyi segély nagy összegű emeléséről. Vita egyelőre arról van, hogy az első vagy a második gyermek után adjon az állam jelentős összeget. A jelenlegi szintet a minimálbér kétszeresére vagy a nemzetgazdasági bruttó átlagbérre emelnék. Ez nagyjából 200 – 220 ezer forintot jelentene. Vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a családi adókedvezményt kiterjesszék. A kismamák munkaerőpiacra való visszatérését segítheti az is, hogy a családi napközik támogatása mellett visszahozzák a munkahelyi napközik intézményét, amely ugyanúgy megkaphatná az állami normatívát. Szó van továbbá a szocpol kiterjesztéséről, valamint arról is, hogy rugalmassá teszik a gyedet és a gyest. Bevezetnének egy mindenkinek járó alapjuttatást, és megszüntetik a jelenlegi büntető szabályozást. Az alapjuttatáson túli támogatások összegét lehetne például a GDP alakulásához kötni. Egy másik javaslat szerint az országos sajtó számára a születések számát ösztönző tematikájú műsorok sugárzását is előírnák. További részletek a holnap megjelenő Figyelő hetilapban.

Legolvasottabb cikkeink