• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Népszavazás az eutanáziáról?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Újra indulhatnak a kegyes halállal kapcsolatos viták.

Elkezdődhet az aktív eutanázia engedélyezését szorgalmazó népszavazás. Jelenleg az alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes az eutanázia jelenlegi szabályozása, így az orvosok továbbra sem segíthetnek senkit halálba, ám 1997-óta lehetőségük van a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek visszautasítani az orvosi beavatkozást. Európában csak három országban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban engedélyezik az eutanáziát – olvasható a nepszava.hu portálján.

Hazánkban, ahogy a világ legtöbb országában, az eutanázia semmilyen formája sem engedélyezett, ugyanakkor a betegek megtagadhatják az életmentő kezeléseket. Vannak azonban, akik szerint ez a jogi lehetőség nincs összhangban azoknak a gyógyíthatatlan betegeknek az igényeivel, akik saját elhatározásukban véget szeretnének vetni a szenvedésüknek.

Az elmúlt héten az OVB hitelesítette azt a népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. Az aláírásgyűjtésre bocsátandó kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?" A kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírásra van szükség, ha azt sikerül is összegyűjteni, az mindössze arra kötelezi az Országgyűlést, hogy a kérdést vegye napirendjére, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István példátlannak minősítette a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétségnek minősül. A kamara a leghatározottabban visszautasítja és tiltakozik az ellen a népi kezdeményezés ellen, amely az aktív eutanázia lehetőségére tett javaslatot.

Kérdés, hogy a jelenlegi alaptörvény ellentétes-e az eutanázia lehetőségével? Dr. Kolláth György alkotmányjogász úgy vélekedett: igen, mert alapvető jogunk az életben az emberi méltósághoz való jog. Az egészségügyi törvény lehetőséget ad arra, hogy az orvostudomány aktuális állása szerint gyógyíthatatlan, megfelelő belátási képességgel bíró beteg dönthet úgy, hogy bármilyen, akár az életét meghosszabbító kezelést is visszautasítson. Gyermekek esetében ilyen döntésre a szülőnek azonban már nincs joga. A törvény elfogadása idején, 1997 körül eleinte komoly vita volt arról, hogy mindez passzív eutanáziát jelent-e. Az orvosi kamara és a miniszter tanácsadó testületeként ismert Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága állásfoglalásban azonban úgy vélekedett, hogy az eutanáziát élesen külön kell választani a halálos betegek életvégi ellátásától, amikor esetleg már semmilyen szempontból nincs értelme és haszna semmiféle orvosi kezelésnek.

Filó Mihály, az ELTE Büntető-jogi Tanszékének adjunktusa szerint az 1998 óta hatályos egészségügyi törvény "írott malaszt", mert bár a rövid időn belül halálhoz vezető gyógyíthatatlan betegség esetén lehetővé teszi a beteg számára, hogy lemondjon az életfenntartó kezelésekről, a valóságban ez nem működik, mert a jóváhagyás túlzottan bürokratikus. Ezt támasztották alá az ELTE Jogi Karának és a Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás Tanszékének szakemberei által létrehozott kutatócsoportot által összegyűjtött külföldi példák és konkrétan a betegágy mellett szerzett tapasztalatok is.

További részletek a nepszava.hu portálján olvashatók!

Legolvasottabb cikkeink