• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Borzalmas tapasztalatok kerekes székben

Lapszemle Forrás: nol.hu

Egy napra kipróbálta az életet kerekes székben egy egri önkormányzati képviselő.

Nehéz feldolgoznia az élményeket. Eddig azt hittem, hogy egy repedés a járdán, az csak egy repedés. Ma már tudom, hogy maga Csörsz árka, ha nem a lábán közlekedik az ember – mondja Csarnó Ákos egri LMP-s önkormányzati képviselő, a Kerekes Band együttes brácsása, aki egy napra kerekes székbe ült, hogy saját bőrén tapasztalja, lehet-e élni, közlekedni, orvoshoz menni, illemhelyet használni, gyógyszert kiváltani, levelet postára adni azoknak, akik mozgásukban valamilyen módon korlátozottak. Az egynapos „kaland" summázata röviden: nem lehet – írja a nol.hu portálja.

Csarnó Ákos mindjárt reggel, az induláskor elakadt egy széles rácsozatú csatornafedélben, felborult, és kirepült a kerekes székből. Abból, amelyet a miskolci Guruló Műhelyhálózat ajánlott fel neki és mindazoknak, akik hozzá hasonlóan vállalták a kísérletet. Nem voltak sokan: Szendi Lajos fotós hajtotta végig a napot, s a Rádió Eger munkatársai ültek be egy-egy szakaszra a járműbe, pedig a szervezők az egri képviselő-testület valamennyi tagjának felajánlották a lehetőséget.

A csapat mindjárt az első helyszínen akadályokba ütközött: a városháza emeletére ugyan lifttel fel lehetett menni, de több ügyintézőhöz nem tudtak bejutni, mert sok volt a lépcső. Kipróbálták az állítólag akadálymentesített vécét, ahová még be tudtak menni, de arra már nem volt hely, hogy fel is álljanak vagy megkapaszkodjanak. Kifelé jövet pedig mindenki beszorult a szűkös ajtón. Nem volt jobb a helyzet a könyvtárban sem, ahol a földszinten ugyan tágas mozgáskorlátozott-vécét alakítottak ki, ám arra évek óta nincs pénz, hogy az emeleti olvasóteremig rámpán lehessen felmenni.

Sajnos ma Magyarországon egyetlen épületről sem lehet elmondani, hogy száz százalékban akadálymentesített, s bármilyen sérült ember ugyanúgy tudja használni, mint ép társa – mondta az építész, aki munkája során maga is szembesül a visszásságokkal. Azzal, hiába írta eddig elő rendelet, hogy az uniós forrásokból épült intézményeknek akadálymentesítettnek kell lenniük, ezt a legtöbb esetben afféle „kenjük be sárral" szemlélettel teljesítették, s ezért végig nem gondolt megoldások születettek rossz műszaki tartalommal.

További részletek a nol.hu portálján olvashatók!

Legolvasottabb cikkeink