• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nevelőszülők: pszichésen is alkalmasnak kell lenni

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap Online

A gyermekvédelem szakemberei szerint minden gyermeket megillet(ne) egy szerető, összetartó család.

Dr. Jungné Richter Judit, a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója elmondta: a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek álláspontja évek óta az, hogy minden gyermeket megillet(ne) egy szerető, összetartó család – olvasható a Heves Megyei Hírlap – online oldalán.

A nevelőszülők feladata, hogy a hatóságok által az intézetbe beutalt gyermekeket saját háztartásukban gondozzák, neveljék, esetenként vállalva vagyonuk kezelését, és törvényes képviseletüket – sorolta az igazgatónő, hozzátéve azt is: a Heves megyei nevelőszülői hálózatban jelenleg 84 nevelőszülő tevékenykedik, ebből 78 nevelőszülőként és 6 hivatásos nevelőszülőként, összesen 83 nevelőcsaládban. A nevelőcsaládokban 187 gyermekről és fiatal felnőttről gondoskodnak.

A hivatásos nevelőszülők – akik munkaviszonyban állnak az intézménnyel - létszáma egyébként folyamatosan változik, hiszen mindig vannak új jelentkezői kérelmek, ugyanakkor vannak a körből kilépők is, akik a megváltozott élethelyzetükre hivatkozva, vagy a nevelés során előforduló problémák miatt mondanak le e tevékenységről.

Nem túl gyakran, de az is előfordul, hogy a nevelőszülő tevékenységével kapcsolatban a látogató szakemberek fogalmaznak meg hiányosságokat, és a gyermek mindenkori érdekét szem előtt tartva kerül ki végül a gyermek a nevelőcsaládból – fűzte hozzá dr. Jungné Richter Judit, aki elmondta azt is, hogy a gyermek kihelyezését követően három szakember látogatja rendszeresen a nevelőcsaládokat, és támogatja őket a nevelés során felvetődött kérdésekben.

Feltétlenül meg kell említeni – húzta alá a szakember -, hogy a kihelyezett gyermekek nagy része sérült, vagy testi, érzékszervi, esetleg értelmi fogyatékkal bír, vagy pszichésen sérültek a bekerülést megelőző nehézségek, terhek, a gyakori nélkülözés megélése miatt. Ez mindenképpen megfelelően felkészült személyeket kíván, akik meg tudnak birkózni a promlémákkal.

A nevelőszülők a nap 24 órájában a saját életüket modellként nyújtják a náluk nevelkedő gyermekeknek, családot biztosítanak számukra. Ők azok akik a legfontosabbat adják a családjukból kiemelt gyermekeknek: a szeretetet.