• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nevelőszülők új utakon

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Az ÁGOTA integrációs napjára látogatott el Szegedre szombaton Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A több száz főt vonzó eseményen nevelőszülők, gyerekek, civilek közösen alkottak hatalmas szívet a töltés oldalában. Családi és közösségi napot tartott szombaton az ÁGOTA, hogy a családból kiemelt gyermekek és fiatalok befogadókra és elfogadóbb társadalmi közösségre találjanak – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Folyamatos a változás a nevelőszülői hálózat és az állami gyermekgondoskodás körül: a gyermekvédelmi szabályozás 2014-től már csak speciális esetben engedi, hogy gyermekotthonba kerüljön egy családból kiemelt 12 éven aluli, alapesetben családhoz kell elhelyezni a fiatalokat. A nevelőszülői hálózat bővítéséért egy éve indult kampány, amit a szakemberek mellett a kormány is támogat.

A legfrissebb hírek szerint rendeződik a nevelőszülők jogállása is. Balog Zoltán miniszter ugyanis bejelentette: január 1-jétől a nevelőszülői hivatás munkaviszonynak fog számítani. Ezzel együtt jár a táppénz, a betegszabadság és a szabadság is.

Ez egyfajta paradigmaváltás, hogy intézet helyett családokhoz kerülnek a gyerekek. Optimálisabb megoldás, mint a korábbi gyakorlat, ami segíthet abban, hogy a gyerekek hazaérkezzenek a társadalomba – emelte ki Kothencz János. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi főigazgatója, az ÁGOTA Alapítvány elnöke hozzátette, a nevelőszülői hivatás eddig nem számított főállásnak, a ruha és étkeztetési ellátás mellé a programban résztvevő családok egy jelképes gondozási díjat kaptak. Csongrád megye fehér holló, nagyon jól sikerült az egy éve indult toborzás. Nem csak kampányszerűen érdemes a nevelőszülőket bevonni, hanem a programot folyamatossá kellene tenni – mutatott rá az ÁGOTA alapítvány elnöke, aki hozzátette azt is, országosan az állami gondoskodást igénylő gyerekek 65%-a már nevelőszülőhöz került, ez az arány Csongrád megyében 92%.
Több mint 1600 nevelőszülőnk van, ezen kívül 19 lakásotthonban 220 gyereket helyeztünk el. A hivatást vállalók aránya egy év alatt 30-40%-kal emelkedett – fogalmazott Kothencz János.

A hétköznapokban csak a problémákról és nehézségekről, szegénységről lehet hallani, az ilyen rendezvényeken pedig a másik oldallal is lehet találkozni, hogy mennyi segítő kéz van, mennyien keresik a megoldást a problémákra – húzta alá Herczegh Anita. Magyarország köztársasági elnökének felesége hozzátette, jó érzés, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal és van, aki segítsen. Gyerek és gyerek között nincs különbség – szögezte le Herczegh Anita.

Az ÁGOTA Alapítvány egy olyan hiánypótló feladatot lát el, amelyet az állam nem volt korábban képes egyedül, önállóan megoldani, mondta az EMMI programvezetője. Most sem lenne képes erre, csak ilyen összefogással és ilyen együttműködéssel – jegyezte meg Michl-Palotai Krisztina.

Legolvasottabb cikkeink