• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elszakadt a szociális háló: félnek a családok gyermeket vállalni

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Sok család körül gyakorlatilag nincs szociális háló.

A társadalmi és gazdasági nehézségeken túl a félelem az oka a szakember szerint annak, hogy nem vállalnak a mai magyar családok gyereket, vagy ha mégis, akkor legföljebb egyet. Balogh Móni gyógypedagógussal, a Szent Imre Öröksége Ifjúsági és Szociális Alapítvány munkatársával a mára elcsépelt kérdésről, népesedéspolitikánk alapproblémájáról az alapítvány családi életet segítő egészségnapja apropóján beszélgetett a sonline.hu portálja.

A Szent Imre Öröksége Ifjúsági és Szociális Alapítvány tagjai családsegítő munkájukban rendkívül fontosnak tartják, hogy a család minden részét, minden egyes kicsi sejtjét támogassák valamilyen formában. Ezért egy nyertes pályázatnak köszönhetően a természetes családtervezésen belül a családi életre nevelést tréningeken, foglalkozásokon keresztül igyekeznek megvalósítani. Az alapítvány már 13 éve foglalkozik családokkal.

Nem tudom figyelmen kívül hagyni természetesen azokat a társadalmi és gazdasági nehézségeket, amelyek ma jelen vannak a világban. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ami még rendkívüli módon befolyásolja a gyermekvállalási kedvet a családon belül, az a félelem. A félelem attól, hogy képes leszek-e a gyermekemet kitaníttatni, a mai keresetemmel a későbbi egyetemi, s már középiskolai költségeket fedezni? Képes leszek-e úgy hozzáállni a gyerekekhez, és a családot úgy terelgetni, hogy abban a gyerek egészséges fejlődése, személyisége úgy bontakozzon ki, hogy az teljes értékű legyen? – sorolta a gyógypedagógus.

Számos pedagógiai elv létezik, ám mi azt érzékeljük a családi napközinkben – húzta alá Balogh Móni –, hogy bizonytalanság van a szülőkben. Melléjük kellene állni, hogy kérdezhessenek, hogy folyamatos kapcsolatban legyenek szakemberekkel, ám ez most egy kicsit hiányzik a mindennapokból.

Sok család körül gyakorlatilag nincs szociális háló, nincs akire támaszkodhatnak, nincs akitől kérdezzenek. Ugyanakkor a gyermekvállalási hajlandóságot nagy mértékben befolyásolja, milyen családból érkeznek a szülők, hogy magukban mennyire érzik az erőt több gyermek felneveléséhez. Az is rendkívül fontos – folytatta a szakember -, hogy közös döntés kell, hogy legyen a gyermekvállalás férfi és nő között. Mert ha egy gyerek bekerül a családba, a saját életünk onnantól kicsit átalakul. S pont azért, mert felgyorsult a világ, a saját életünk, sokszor nem vagyunk készek a gyermek befogadására, néha ez felkészületlenül éri a szülőket. Emiatt aztán kitolódik, hogy vállalnak-e második, esetleg harmadik gyermeket. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az a tendencia is jellemző persze, hogy egyre később vállalnak a párok gyereket. Néha bizony már nem jut idő többre. Vagy pedig nagy a korkülönbség a szülők és gyerekek között, ezért túlféltik a gyerekeiket – tette hozzá a gyógypedagógus.

Mindezek hátterében pedig Balogh Móni szerint az is áll, hogy eltűntek a többgenerációs családok, nincs honnan tanulni a fiataloknak.

Az alapítványon belül ezért mindig generációkban gondolkodunk, s komplexen igyekszünk felkészíteni a gyerekeket, s ez talán felnőttként segíti majd őket az önálló döntések meghozatalában, s a felelősségvállalásban önmagukért és gyermekeikért – emelte ki a szakember.

Legolvasottabb cikkeink