• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nevelőszülők: Választásra kényszerülnek

Lapszemle Forrás: Népszabadság -Népszava

Főállásúvá válik minden nevelőszülő a jövőre életbe lépő új szabályok miatt.

Januártól egységes foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek a nevelőszülők: csütörtökön benyújtotta az erről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek Balog Zoltán humánminiszter. A tárca korábban úgy tájékoztatott, hogy a jogviszonyra speciális szabályok vonatkoznak majd, a jelenlegi elképzelések némelyike azonban a nevelőszülőség és a jelenlegi munkájuk közötti választásra kényszerítheti a nevelőszülőket, más esetekben életszerűtlen, „családiatlan" helyzeteket teremthet. Ez utóbbiakra lehet példa a szabadságolás vagy a táppénz kérdése, hiszen a nevelőszülő munkája a gyermeknevelés, amelyet nem lehet csak úgy felfüggeszteni – olvasható a Népszabadság – online oldalán.

A nevelőszülők nagy többsége – mintegy ötezren – így hagyományos nevelőszülőkként gondozzák a gyermekeket. Januártól viszont minden nevelőszülő munkaviszonyban gondozná a gyermekeket, amelyért a minimálbér 30 százalékának megfelelő összegű (most 29 400 forint) alapdíjazást kapna. Ehhez jönne még gyermekenként a minimálbér 20 százalékának megfelelő juttatás (19 600 forint), speciális nevelési igényű gyermek esetén pedig a minimálbér 25%-a (24 500 forint) járna.

A tárca korábban azzal érvelt, hogy a nevelőszülők mintegy kétharmadának nincsen semmilyen jogviszonya, és ennél a mintegy 3000 munkanélküli nevelőszülőnél él a gyerekek 62%-a. A foglalkoztatotti jogviszony számukra kétségtelenül nagy segítség, és részükről az igény is erős, de ettől még nem kellene mindenkiből főállású nevelőszülőt csinálni – emeli ki a lap.

Jönnek a megélhetési nevelőszülők? 
A 30-as éveket idézi a nevelőszülőkkel kapcsolatos tervezet, az egész egy nagy tévedés – nyilatkozta a Népszavának Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja azután, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter törvénytervezetet nyújtott be a nevelőszülői jogviszony átalakításáról. Eszerint azok, akik más gyermekét nevelik, a jövőben kizárólag nevelőszülőként tevékenykedhetnek, foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek, eddigi munkájukat pedig fel kell adniuk. Aki ennek nem tesz eleget, elveszíti nevelt gyerekét. Ez az elgondolás a Móricz Zsigmond Árvácska című regényét idéző megélhetési nevelőszülőség felé vezethet – emelte ki Herczog Mária, hozzátéve azt is, önmagában is botrányos, hogy a tervezet alapján négy gyereket akarnak elhelyezni egy családnál, miközben a nevelőszülők többsége egy-két kiskorút vállalna.

Legolvasottabb cikkeink