• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nézzünk együtt a tükörbe!

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Hazánkban minden hatodik gyerek túlsúlyos, s ezzel a középmezőnybe tartozunk.

Ön kívánna gyermekének cukorbetegséget, magas koleszterinszintet, felborult hormonrendszert? Ugye, micsoda kérdés?! Pedig aki a csemetéjét nem terelgeti a helyes étkezési szokások felé, majdhogynem ezt teszi. A túlsúlyos gyerek ugyanis a szülői felelőtlenség jelképe – írja a Szabad Föld – online.
valóban léteznek örökletes tényezők, s az is tény, hogy még a gyermekkori elhízás elleni küzdelem sajtótájékoztatójára sem répát szeltek fel, hanem fehér lisztből készült péksüteménnyel kínálnak (mert éppen ezt lehetett beszerezni). De ne mutogassunk senkire. Fogadjuk el: kibúvó nincs. A genetika csak hajlamosít, a betegség sokkal drágább, mint az egészséges étel, idő pedig arra jut, amire fontosnak tartjuk. Fejben dől el minden – jegyzi meg a portál.

Szívleljük meg annak a nemzetközi vizsgálatnak az eredményeit, melyet dr. Molnár Dénes, a pécsi gyermekklinika igazgatója ismertetett. A kutatást Európa-szerte összesen tizenhatezer, kettő és tíz év közötti gyermeken végezték el, köztük kétezer-ötszázan magyarok voltak. Kiderült: hazánkban minden hatodik gyerek túlsúlyos, s ezzel a középmezőnybe tartozunk. Meglepő módon a legrosszabb a helyzet a déli országokban: például a ciprusi gyermekek 40 %-a túlsúlyos vagy elhízott. A legjobb eredményt pedig északon, a skandináv államokban találták, ahol ez az arány 10–15%.

Az elhízás elleni küzdelmet legjobb az alvással kezdeni. Ez nem nehéz, ugye? Kimutatták ugyanis, hogy a többet alvó gyerekek testsúlyprobléma szempontjából kevésbé veszélyeztetettek. A megfelelő alvásmennyiség az óvodásoknál éjszakánként tizenegy-tizenhárom, az iskolásoknál tíz-tizenegy órát jelent. Arra meg végképp nem lehet ellenérv, hogy a drága, cukrozott üdítőket miért nem cseréli le a család az olcsóbb, egészségesebb vízre – ebből a gyereknek naponta egy litert kell meginni – húzta alá dr. Molnár Dénes, hozzátéve azt is, a stressz, a rendezetlen családi háttér is növeli a túlsúly veszélyét.

Sokszor hallottuk már, sok zöldséggel, gyümölccsel tarkított, egészséges táplálkozás és testmozgás – ezek nagyon fontosak, de kell egy jó tükör is, amibe ha belenézünk, láthatjuk, milyen példával járunk elöl. S nem árt, ha közben a hangot is meghalljuk: a helyesen duci külső könnyen rejthet elzsírosodott belső szerveket – s ez a folyamat nem csak veszélyes, de alattomosan csendes is – jegyzi meg a portál.