• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs biztos recept a műhibák ellen

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

Az orvos magát, intézményét és a beteget is védi a megfelelő dokumentációval, ám ez egyre nehezebb a leterheltség miatt.

Jelentősen megnőtt az elmúlt években a különféle orvosi műhibák miatt indított polgári peres eljárások száma, és ezt már az orvostanhallgatók is érzékelik, jó ideje maximalizálni kell az erről szóló kurzusra jelentkezők számát - közölte dr. Jegesy Andrea „A jó orvos-beteg viszony a recept a műhibaperek ellen" című cikkben. A PTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetének egyetemi docense tizenöt éve ad elő orvosi műhibákról. A napokban ő volt az egyik előadója a baranyai bírák, bírósági fogalmazók és titkárok számára indított kurzusnak, amely az igazságügyi orvos szakértők munkájáról szól.

Dr. Jegesy Andrea kifejtette, arra nincs biztos recept, hogy egy orvos elkerülje a műhibapert, de viselkedésével, megfelelő, partneri orvos-beteg viszony kialakításával ennek esélyét jelentősen csökkentheti. Egy, a betegekkel nem partneri módon bánó orvos akkor is számolhat azzal, hogy feljelentik, vagy peres eljárást kezdeményeznek ellene, ha szakterületének legjobbja, s mindig tudása legjavát adja. Miközben az akár közepes képességű orvosok ellen - akik viszont emberileg jó kapcsolatot ápolnak pácienseikkel -, talán akkor sem fordulnak a betegek, ha az átlagnál többet hibáznak.

Az orvos magát, intézményét és a beteget is védi a megfelelő dokumentációval, ám ez egyre nehezebb a leterheltség miatt. Az igazságügyi orvos szakértő kiemelte, nem lehet a rég megszerzett tudásból élni, az orvosoknak folyamatosan képezniük kell magukat, ismerniük kell a szakirodalmat, az új eredményeket, e tudás hiánya súlyos hibához vezethet.

Hogy az igazságügyi szakértő el tudja-e választani az emberi és a szakmai oldalt, amikor a bíróság kirendelésére egy kollégáról kell ítélkezni? Dr. Jegesy Andrea elmondta, a hippokratészi eskü alapján a beteg érdeke a legfőbb törvény, és az az orvostársadalomnak is érdeke, hogy kiderüljön az igazság, s ha valaki hibázott, azért feleljen.