• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs forgalomban a halálos homeopátiás szer

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az Amerikában vizsgált, az FDA által kifogásolt termékeket nem lehet kapni hazánkban.

Tíz gyermek halála és négyszáz rosszullét miatt indított vizsgálatot az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA. A termékeket a Hyland nevű cég gyártotta, és nem megfelelő mennyiségben tartalmaztak belladonnát (maszlagos nadragulya), amely hatóanyag mérgező, drogként is fogyasztják.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek: komoly probléma, hogy az ilyen hírek a szülők között nem keringenek olyan sebességgel és intenzitással, mint azok a cikkek, amelyek az oltások esetleges mellékhatásairól szólnak. Utóbbiak miatt pedig több százezren tagadják meg egy-egy vakcina alkalmazását hazánkban és Európában is. Leszögezte: a homeopátiás szerekben tényleges hatóanyag gyakorlatilag nincsen. Hazánkban az Amerikában vizsgált termékeket nem lehet kapni.

A lap a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet is kereste, hogy megtudja a véleményüket az amerikai esetről. Mint írták, az Európai Unió lakosságának 29 százaléka használ ilyen gyógyszereket, és a gyártási folyamatot, a termékek tisztaságát, minőségét folyamatosan ellenőrzik. A szigorú előírások pedig szerintük garantálják, hogy a patikákban kapható homeopatikumok biztonságosak.

Kiderült, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) friss adatbázisában 77-féle belladonnatartalmú homeopátiás készítmény szerepel, ezek az egyesület szerint mind megfeleltek a forgalomba hozatal feltételeinek, és biztonságosak.

A témában keresték az OGYÉI-t is, ahol azt közölték: Magyarországon nincs forgalomban a Hyland cég egyetlen terméke sem, és a homeopátiás készítmények döntő többségét egyszerűsített eljárással engedélyezik az európai gyógyszerhatóságok. Ilyenkor a hatásosságot nem, csak a homeopátiás használatukra vonatkozó szakirodalmi igazolást kell vizsgálni. Feladatuk elsősorban annak garantálása, hogy a forgalomba kerülő szerek meg­felelő minőségűek és igazoltan ártalmatlanok legyenek, valamint hogy a termék homeopátiás jellegét egyértelműen feltüntessék.