• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nincs gyakorlatuk: tizenötször szúrt mellé a fiatal orvos

Lapszemle Forrás: Új Néplap

Egy felmérésből derül ki a lesújtó eredmény.

A tavaly végzett orvosok több mint fele úgy szerzett diplomát, hogy az egyetemen egyszer sem gyakorolta a katéter felhelyezését, egyszer sem varrt össze sebet, húsz százalékuk pedig még vércukormérővel sem találkozott. – olvasható az Új Néplap – online oldalán.

Tizenötig számoltam a sikertelen szúrásokat, utána a fájdalomtól már nem tudtam koncentrálni — számolt be Brigitta, aki néhány esztendővel ezelőtt, három hónapos kismamaként került kórházba. — Infúziót szerettek volna bekötni nekem, de nem sikerült. A fiatal orvos csak félórás sikertelen próbálkozás után szólt idősebb kollégájának — idézte fel a történteket a hölgy.

Természetesen kezdőként nekem sem volt rutinom injekcióbeadásban — mondta egy fiatal doktor, aki egy vidéki kórházban gyógyít. Az első injekciót egy idős néninek kellett beadnom. Ő, látva, hogy ideges vagyok, nyugtatott, s persze a mellettem álló főorvostól is minden szakmai segítséget megkaptam, hogy ne úgy fogjam a tűt, mint egy gerelyt. Ma már nem okoz gondot sem ez, sem az infúzió bekötése. Ezeket azonban nem az egyetemi tanulmányaim alatt tudtam elsajátítani, hiszen a kötelező kórházi gyakorlatokon szinte csak rutinfeladatokat kaptunk. Épp ezért a nyári szakmai gyakorlatomat általában kis vidéki kórházakban töltöttem, ahol mint fiatal orvostanoncra jobban figyeltek az idősebb kollégák — folytatta a fiatal doktor. Volt, amikor elfekvőre mentem dolgozni, de a főváros egyik gyermekkórházában is gyógyítottam. Amikor két éve végeztem, az állásajánlatok közül szülővárosom kórházát választottam, mert úgy éreztem, itt kaphatok nagyobb esélyt az önálló gyógyításra — tette hozzá.

Lehet, hogy közvetlenül az egyetemről érkezve még valóban nincs gyakorlatuk az orvosjelölteknek, de egy megyei kórházban igazán van lehetőségünk rá, hogy rutint szerezzünk — nyilatkozta dr. Tamasi Szandra, aki másfél éve kezdte rezidensidejét a Hetényi kórház gyermekosztályán. - Itt gyakorlatilag mindenféle esettel találkozunk, melyeket természetesen szakorvosi felügyelettel, de önállóan kezelünk. Jócskán akad tehát lehetőségünk a tanulásra, csak ki kell használni az alkalmat — emelte ki a fiatal doktornő.

Legolvasottabb cikkeink