• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Nincs gyógyszerhiány, baj viszont van

Lapszemle 2022.11.25 Forrás: növekedés.hu
Nincs gyógyszerhiány, baj viszont van

Az európai gyógyszergyárak tízszeres áron jutnak hozzá a villamosenergiához, miközben a nyersanyagköltségeik is megemelkedtek 50-160 százalékkal.

Tényleg gyógyszerhiány fenyeget? Miért fizetünk egyre többet a gyógyszertárakban? Greskovits Dáviddal a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökével beszélgetett a növekedés.hu. Azt is elmondta, hogyan hatnak a gyógyszeriparra a növekvő energiaárak, és miért baj az, hogy 2007-óta nem nőnek a párszáz forintos gyógyszerárak hazánkban.

Gyógyszerhiány van, veszélyben a gyógyszeripar, az energiaválság fokozhatja a hiányt - sokat foglalkozik mostanában a média a gyógyszeripar helyzetével, és nem fukarkodnak a figyelemfelkeltő cikkekkel. És csakugyan, látjuk a gyógyszertárban vásárolva, hogy valami nincs rendben, hiszen már ott is egyre mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni a kasszánál.

Mindez logikus is lenne, elvégre a gyógyszerek gyártása meglehetősen energiaigényes, korábban számos európai gyártó megkongatta a vészharangot, szerintük a túlságosan magas villamosenergia árak miatt akár egyik-másik generikus gyógyszer gyártása is leállhat a közeljövőben. A Medicines for Europe lobbiszervezet szeptemberben nyílt levelet küldött az Európai Unió tagállamainak energia- és egészségügyi minisztereihez, amelyben azt írták, az európai gyógyszergyárak tízszeres áron jutnak hozzá a villamos energiához, miközben a nyersanyagköltségeik is megemelkedtek 50-160 százalékkal.

Logikus tehát, hogy a tejtermékekhez, pékárukhoz hasonlóan a gyógyszerek forgalmazására is rányomja bélyegét a válság. Ehhez képest meglepő kijelentést tesz Greskovits Dávid, a Növekedés.hu-nak, azt állítja, hogy Magyarországon nincs gyógyszerhiány. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke azzal érvel, hiánycikkről akkor beszélhetünk, ha valamilyen termékhez, vagy annak helyettesítőihez nem jut hozzá a beteg, márpedig erről szó sincs.

- Termékhiány viszont előfordul, ez általában akkor jelentkezik, ha a forgalmazók valamilyen okból kifolyólag nem tudják  forgalmazni egyes készítményeiket - mutat rá Greskovits Dávid hozzátéve, ez leginkább akkor történik meg, ha a gyártók stratégiailag átgondolt döntései nyomán egy-egy termék lekerül a polcról a magyarországi gyógyszertárakban.

További részletek a növekedés.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink