• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nincs másik betegség, ami így megbélyegezne

Lapszemle 2019.10.07 Forrás: 24.hu
Nincs másik betegség, ami így megbélyegezne

A gondozók 52 százalékának ráment az egészsége a beteg kezelésére.

Először készült nemzetközi átfogó kutatás az érintettek bevonásával az Alzheimer-kórról és a demenciáról. A felmérést több mint 70 ezren töltötték ki, az eredményeket a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) publikálta a szeptember végén közzétett éves jelentésében - írta a 24.hu.

A London School of Economics által lebonyolított kutatásban összesen 155 országból vettek részt demenciával élő emberek, gondozók, egészségügyi dolgozók és a kívülállók, akiket csoportosítva a társadalomként jegyeznek a kiadványban.

A felmérésből kiderült, hogy az emberek 95 százaléka érzi úgy, hogy demenciában fog szenvedni az életében; 78 százalékuk pedig tart is ettől; a kitöltők negyede szerint semmit nem lehet tenni a demencia ellen; a résztvevők kétharmada azt felelte, hogy a demenciát az idősödés okozza, és ami meghökkentőbb, hogy ugyanezt gondolja az egészségügyi dolgozók 62 százaléka is, pedig ez nem igaz; az emberek 82 százaléka genetikai vizsgálatoknak vetné alá magát, hogy kiderüljön, veszélyezteti-e őt a demencia; a demenciával élők 85 százaléka azt állította, hogy nem veszik komolyan őket; a kívülállók 40 százaléka szerint a doktorok és a nővérek nem foglalkoznak a demenciás betegekkel; a gondozók 52 százalékának ráment az egészsége a beteg kezelésére, 49 százalékuk a munkáját veszítette el, 62 százalékuknak pedig a közösségi élete szenvedett hátrányt miatta.

Az Alzheimer-kór tabutéma, hiába diagnosztizálják egyre több embernél, a szegényebb régiókban még mindig óriási a lemaradás ezen a téren - írja a tanulmány összegzésében Nori Graham, a Nemzetközi Alzheimer Társaság alelnöke. A professzor szerint ahhoz, hogy a stigmákat le lehessen dönteni, a betegeknél legelőször a diagnózist kell felállítani, majd olyan egészségügyi ellátást kell biztosítani a számukra, ami jelenleg még csak álom a legtöbb országban. Speciálisan képzett ápolókra lenne szüksége, csakhogy nincs ilyen képzés sehol a világon.

Legolvasottabb cikkeink