• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs roham a szamárköhögés elleni oltóanyagért

Lapszemle MA 05:18 Forrás: sonline.hu
 Nincs roham a szamárköhögés elleni oltóanyagért

Az átoltottság miatt sok gyógyítóknak általában tankönyvön kívüli kapcsolata nem volt a szamárköhögéssel.

Magyarországon az elmúlt öt hétben 16 és 21 között volt a szamárköhögés-gyanús esetek száma. Az idén eddig összesen 153 szamárköhögés-gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés. A laboratóriumi vizsgálatok 65 esetben megerősítették a diagnózist, és két gyermek életét vesztette - írja a sonline.hu.

Európa néhány országában így Ausztriában, Dániában és Norvégiában már 2023-ban megkezdődött a szamárköhögéses(pertussis) esetek számának emelkedése. A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi– közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az oltatlan újszülöttekre a legnagyobb kockázatot a velük találkozó és az ellátásukban részt vevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot, ezért azt kérték, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket. 

Nem rohamozták meg oltóanyagért a patikákat Somogyban. Náluk még nem kereste senki, de ha valaki érdeklődik, akkor utánanéz az oltóanyag beszerezhetőségének, felelte kérdésünkre Győrbíró László, egy balatonföldvári patika vezetője, aki hozzátette: feltehetően felkészültek rá a gyártók és a nagykereskedések, ha megnövekedne az igény. Az ilyen jellegű védőoltások zárt rendszerben működnek az állami népegészségügyi szerv keretein belül.

Gyerekeknél a gyermekorvos, illetve a védőnői szolgálat, a felnőtteknél a háziorvos intézi a beszerzést, hangsúlyozta Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara somogyi szervezetének elnöke. A vakcinákból szabad forgalomban nincs is, csak az áll rendelkezésre, amit az állam megvesz stratégiai célból. Eddig jellemzően nem keresték az oltóanyagot, és miután nem volt rá nagy igény, addig nem is volt belőle nagy készlet, csak az újszülöttek számára. 

A csecsemőket két hónapos kortól kezdik oltani, és 2004-ben korszerűbb oltóanyagot dobtak piacra, mondta Gyánó Barna kaposvári házi gyermekorvos. Az átoltottság miatt az ő korosztályába tartozó gyógyítóknak általában tankönyvön kívüli kapcsolata nem volt a szamárköhögéssel. Id. Pavlovics György praxisában több mint 50 év alatt mindössze egyetlen eset fordult elő, egy oltástagadó családnál. A kórnak antibiotikum az ellenszere, de ha egy újszülött nagyon elkapja, és nem veszik észre, akkor halálos kimenetelű is lehet. A két hónapos kor alatti oltatlan gyerekeket veszélyezteti, de nem várható hogy járvány lesz belőle a házi gyermekorvos szerint.