• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Nő az élettartam, de fogy a lakosság

Lapszemle 2018.10.24 Forrás: Petőfi Népe
Nő az élettartam, de fogy a lakosság

Az elnéptelenedés és társadalmi izoláció, az öregedő korosztály egészségügyi és szociális problémákat vet fel.

Ha nem következik be változás, pár évtized múlva hazánk lélekszáma 8 millió alá csökken – hangzott el azon a majsai szakmai tanácskozáson, amit Demográfia – egészségpolitika címmel rendeztek a Szent István Házban - olvasható a Petőfi Népében.

Hazánk kedvezőtlen demográfiai tendenciái ismeretesek, hiszen évek, évtizedek óta tart a nemzet fogyása, részben a csökkenő születésszám, a házasságkötések alacsony, a válások magas száma, az első gyermeket vállaló anyák életkorának kitolódása miatt, de a kedvezőtlen magas halálozási arány is hozzájárul ahhoz, hogy évente mintegy harmincezer lakosú város „tűnik el”.

Mindezekről az aggasztó tényekről is szólt dr. Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke a múlt pénteki tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón. – Hazánk lélekszáma évente Kiskunhalas lakosságának lélekszámával csökken és 5 év alatt egy Szeged nagyságú város lakossága tűnik el a demográfiai térképről. A születéskor várható élettartam viszont tovább emelkedik Magyarországon. Ez kedvező, de alacsony a gyermekszám, és így egyre növekszik az idősek eltartottsági rátája – közölte a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika professzora, aki úgy vélekedett: a következmények rendkívül aggasztóak, ezért is fontos a közvélemény figyelmének ráirányítása a demográfiai gondokra.

Mint elhangzott: az egyén biológiai halhatatlanságának záloga a gyermek, ezért a célok között szerepel, hogy minden gyermekre vágyó pár rövid időn belül eljuthasson a gyermekáldásig. Az is fontos célkitűzés, hogy az idős emberek, a nagyszülők ne terhet, hanem segítséget jelentsenek a társadalomnak, azaz: „jó életminőségben, minél tovább éljenek”.

Kiskunmajsa és környéke egészségügyi helyzetéről dr. Bánóczki-Garas Mónika majsai háziorvos tartott előadást, aki beszélt arról is, hogy az elnéptelenedés és társadalmi izoláció, az öregedő korosztály és a kistérségek elmaradottsága további egészségügyi és szociális problémákat vet fel. „A kistelepülésen élőkre is számítunk” volt a majsai szakmai tanácskozás témája, jelezvén a kisvárosok szakembereinek véleménye is elengedhetetlen ahhoz, hogy konkrét intézkedési tervek születhessenek a fentebb vázolt kedvezőtlen folyamatok megállítására.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink