• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nőtt a mentőkbe vetett bizalom, sorban állnak az üres pozíciókért

Lapszemle 2021.12.21 Forrás: vg.hu
Nőtt a mentőkbe vetett bizalom, sorban állnak az üres pozíciókért

Az elmúlt években pozitív irányba változott a fluktuációs mérlegünk, azaz többen lépnek be, mint ahányan kilépnek, vagy nyugdíjba mennek.

Már több mint 1,7 millió Covid-tesztet csináltak az OMSZ munkatársai, az autóik ötmillió kilométerrel többet mentek, mint a korábbi években – mondta a VG-nek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója –, de többletforrást is kaptak a megnövekedett feladatokhoz.

Mi a koronavírus-járvány eddigi mérlege az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ)?

A pandémia alatt megduplázódott a bajtársak feladata, sőt, voltak napok, amikor tízszeres terhelés hárult ránk. Évente több, mint 2 millió hívást fogadunk és 1,2 millió mentést látunk el, ezek között 50-80 ezer eset időkritikus, azaz minden perc és másodperc számít. Autóink évente 40 millió kilométert tesznek meg, azonban az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány miatt további 5 millió kilométert futottak. A járvány annyiban írta át a feladatokat, hogy 2020. január 31-én tagja lettem az operatív törzsnek, akkortól nem csak operatív módon, hanem stratégiai szempontból is részt veszek a járvány elleni küzdelemben. 2020 márciusa óta a mentőszolgálat végzi a PCR-teszthez szükséges mintavételeket: eddig 1,7 millió garat- vagy orrváladékot vettünk le.

Az országban jelenleg 77 mintavételi pont működik, de azokhoz házhoz megyünk, akik az egészségi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt nem tudnak elmenni a mintavételi pontra. Ezt a feladatot a kezdetekben önmagunk végeztük, később önkénteseket és plusz kapacitásokat is bevontunk. Az első és második hullámban, amikor határzár volt, félmillió ember egészségügyi is ellenőrzését is a mentőszolgálat végezte, mert ebben az időszakban az ország területére csak egészségügyi kontrollvizsgálat után lehetett belépni.

Hogyan alakult a büdzséje a mentőszolgálatnak, kaptak többletforrást a megnövekedett feladathoz?

Az elmúlt években gyakorlatilag megduplázódott a mentőszolgálat költségvetése. 2017-ben, amikor kineveztek főigazgatónak, mintegy 35 milliárd forintból gazdálkodtunk, 2021-ben 77 milliárd forintot fordíthattunk működésre és fejlesztésre. Csak a koronavírus-járvány miatt 3 milliárd forint túlmunkadíjat fizettünk ki a bajtársaknak, milliárdos összegben rendeltünk védőfelszerelést, továbbá olyan informatikai és egyéb fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyek a Covid miatt váltak szükségessé.

Mekkora a munkaerőhiány a mentős szektorban?

Minden évben jönnek új belépők. A mentősökbe vetett bizalom a Covid alatt nőtt, vonzó munkahely nálunk dolgozni. Az elmúlt években pozitív irányba változott a fluktuációs mérlegünk, azaz többen lépnek be, mint ahányan kilépnek, vagy nyugdíjba mennek. Országos szervezet vagyunk, egyes térségekben sorban állnak a megüresedő pozíciókért.

Az ausztriai bérekkel nem számolhatnak a mentősök sem. Mennyit keresnek átlagosan?

A mentőtisztek bruttó átlagkeresete 667 520, a mentőápolóké bruttó 536 963 forint. Egy mentőtiszt jelenleg átlagosan 46 százalékkal többet keres, mint 2018-ban, a mentőápolók esetében pedig 52 százalékos az emelkedés. A januári, újabb alapbérbéremelés a mainál 20 százalékkal magasabb bruttó alapbéreket jelent.

Ez a fejlődés már piaci körülmények között is markánsnak számít. Az a célunk, hogy versenyképes fizetést biztosítunk a bajtársaknak a mentőápolóktól a gépkocsivezetőkön és mentőtiszteken keresztül egészen az orvosokig.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink