• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Nőttek Győrszentivánon a daganatos és asztmás megbetegedések

Lapszemle 2023.03.29 Forrás: magyarnarancs.hu
Nőttek Győrszentivánon a daganatos és asztmás megbetegedések

Körülbelül 20 százalékkal nőttek a daganatos megbetegedések Győrszentivánon az elmúlt években.

A győri városrész egészségügyi mutatói jelenleg is okot adhatnak az aggodalomra. Az adatokat máshogy értelmezi a fideszes polgármester és az önkormányzati képviselő, máshogy a civilek. A helyi tisztiorvosi hivatalt magában foglaló kormányhivatal nem válaszolt a magyarnarancs.hu ügyben feltett kérdéseire. Megpróbáltak utánajárni, mi lehet a riasztó adatok hátterében. 

Győrszentivánon kiugróan magas a daganatos és a légúti megbetegedések aránya – hangzott el egy tavaly szeptemberi, a Győri Ipari Park bővítéséről szóló lakossági fórumon. A rendezvényt azért tartották, mert hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint a családi házas, kertvárosi rész közelében, termőföldek átminősítése révén akkumulátorgyár települne. 

Kovács Györgyi Beáta háziorvos ezen a fórumon arról beszélt: az elmúlt két évben 20-30 százalékkal nőttek a daganatos megbetegedések. Petrovicz Éva győrszentiváni gyermekorvos szerint 2019-ben még csak 58, 2021-ben viszont már 107 igazoltan asztmás gyerek volt az ő körzetében. Minderre akkor Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere úgy reagált, nem tud olyan hivatalos vizsgálatról, ami azt támasztaná alá, hogy az elmúlt hét évben 20-30 százalékkal nőtt volna Győrszentivánon a daganatos megbetegedések, illetve az elmúlt két évben megduplázódott volna az asztmás gyermekek száma. (A polgármester és a daganatos betegségek számát említő orvos két különböző periódusról beszélt: hét, illetve két évről.)

A tisztánlátást nem segíti, hogy az ÁNTSZ nem rendelkezik ilyen adatokkal. Sík Sándor, Győrszentiván fideszes önkormányzati képviselője ugyanis megkereste a szolgálatot, de azt a választ kapta a helyi tisztiorvosi hivatalt magában foglaló kormányhivataltól, hogy nem rendelkeznek erre vonatkozó adatokkal. 

...

Egy, a helyi egészségügyi viszonyokkal, adatokkal foglalkozó, lapunknak név nélkül nyilatkozó forrásunk megerősítette: valóban körülbelül 20 százalékkal nőttek a daganatos megbetegedések Győrszentivánon az elmúlt években. Ez a tendencia azonban nemcsak Győr ezen részén tapasztalható: a megyeszékhely más városnegyedeiben dolgozó orvosok közül is van, aki aki hasonló gyarapodást észlel.

"Sajnos az a gond, hogy minden orvos csak a saját praxisa adatait ismeri; volt ugyan próbálkozás rá, hogy a kórházi adatok alapján területi eloszlást vizsgáljanak, de ez adatvédelmi okok, illetve kapacitáshiány miatt végül meghiúsult. Minden háziorvos évente kötelezően jelenti a betegségekre vonatkozó statisztikát az önkormányzatnak, illetve a KSH-nak, ezekhez az adatokhoz a helyi tisztifőorvosi hivatal is hozzáfér. Hogy az ÁNTSZ ezzel mit kezd, nem tudni, de mivel súlyos emberhiánnyal küzdenek, valószínűleg nem képesek ezeket az adatokat gyorsan feldolgozni, elemezni"

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink