• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nulla forinttól milliókba is kerülhet a szülés Magyarországon

Lapszemle 2022.03.09 Forrás: nlc.hu
Nulla forinttól milliókba is kerülhet a szülés Magyarországon

Ennyibe kerül ma Magyarországon a szülés attól függően, hogy állami vagy magánellátásban, illetve otthon jön világra a baba.

Valaki úgy gondolja, a megfelelő szülészeti ellátás minden pénzt megér, más szerint nem pénztárcafüggő a szakszerű és igényes ellátás. Szerencse azonban némiképp kell hozzá. Cikkünkben annak jártunk utána, mennyibe kerül ma Magyarországon a szülés attól függően, milyen intézményt választunk hozzá - írja az nlc.hu.

Egyesek szerint a megfelelő szülészeti ellátás minden pénzt megér, más viszont szilárdan hisz abban, hogy nem pénztárcafüggő a szakszerű és igényes ellátás. Szerencse azonban némiképp kell hozzá. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény a fogadott orvos intézmények eltörlésével igencsak átrendezte anyagi oldalról is az állami ellátást, a koronavírus-járvány pedig sokakat erősít meg abban, hogy az otthonszülés intézménye a legjobb megoldás ebben a helyzetben. De mennyit fizetünk az extra (és kevésbé extra) igényekért, és meddig marad „ingyenes” az állami ellátás?

Állami

Az „ingyenes szülés” fogalma nyilvánvalóan enyhe képzavar, hiszen tb-alapon működik az állami ellátás. De ha a befizetett tb-járulékot nem számítjuk, ki lehet hozni kvázi nullára is a szülést terhességgondozással együtt, ha szerencsénk van. Vizsgálatoktól függően azonban jó mélyen is a zsebünkbe nyúlhatunk: 200 ezer forint felé is rúghat egy állami szülés összköltsége. A babavárásnál többnyire „vegyesen” alakul ugyanis a várandósság gondozása, azaz bizonyos vizsgálatokat tb-alapon végeznek el, míg más, speciálisabb vizsgálatokat magánrendelésen. Utóbbiakat pedig nehéz megúszni, különösen, ha valamilyen aggodalomra okot is adható dolog lép fel. Ekkor kerülhet sor például a 12-23. hét közötti genetikai tanácsadásra, gyanúsabb esetekben a magzatvíz- vagy méhboholy-mintavételre, amely – mivel ritka esetekben vetélést okozhat – kiváltható egy 100-200 ezer forintos vérteszttel is. 

Bár 2021-ben kivezették a magyar egészségügyből a hálapénzt, kerülőutak mégis vannak, például a szükségesnél gyakrabban hívják be a várandóst a magánellátásba, vagy magasabbak lettek a vizsgálatok költségei. Gondoljunk csak arra, hogy míg 2018-ban egy alkalom terhességgondozás 10 ezer forint körül volt, addig 2021-ben ez az összeg már 30 ezer forintra is rúghat.

...

Magán

Kinga magánkórházban szült 20 hónappal ezelőtt. Az ő költségösszesítése a következőképpen fest:

Várandósgondozás – nőgyógyászati konzultáció: 146.000 forint

Tanfolyamok: 78.000 forint

Ctg: 40.000 forint

Ultrahang vizsgálatok: 86.000 forint

Aneszteziológiai konzultáció: 25.000 forint

Covid-teszt 2 alkalommal a szülő nő és kísérő részére: 60.000 forint

Szülés: 425.000 forint

Szülésznő díja: 100.000 forint

Családi szoba: 30.000 forint

Újszülött hasi és koponya UH a kórházban: 25.000 forint

Szülés után vizsgálatok: 87.000 forint

„Tehát csak a szülés 425 ezer forint volt, ehhez jött a szülésznő 100 ezer forintos díja és a 30 ezer forint a családi szobára. Ebben az árban az ügyeletes orvossal való szülés volt benne. Nekem eredetileg fogadott orvosom volt, de ő nem jelent meg a szülésen. Ha ő ott lett volna, akkor az még további 200 ezer forinttal dobta volna meg a végösszeget. Ha pedig császármetszésre vagy egyéb okból érzéstelenítésre került volna sor, akkor az további 87 ezer forint lett volna. Továbbá minden extra beavatkozás fizetős, például ha vért kell adjanak” – mondja Kinga, aki szerint rejtett költségek is előfordultak. – A legtöbb költség nem volt bújtatott, például tudtam, hogy aneszteziológiai konzultáció kötelező, az ára is ismert volt. Azt is tudtam, hogy mennyi a várandósgondozás egyszeri díja. Azt viszont nem, hogy havonta egyszer kell mennem problémamentes várandóssággal is. Volt olyan költség, ami közben merült fel, például a várandósságom középen ért ide a Covid, és akkor vezették be a tesztelést, de erre nyilván nem lehetett felkészülni.”

...

Otthon

A terhesgondozás költségeit nem számítva, csakis a szülésre szorítkozva megállapítható, az otthonszülés ára bábapraxisoktól függően nagyobb különbségeket mutat. Bár az otthonszülést a társadalombiztosítás továbbra sem támogatja, amennyiben a választott bábapraxis szerződésben áll egészségpénztári szolgáltatóval, a számla egészségpénztár nevére is kiállítható, a fizetett összeg az adókedvezmény igénybevételével akár 20 százalékkal is csökkenthető. Árakról tájékozódni az interneten nekem nem sikerült, egy megszólalóm az első találkozáskor kapott részletes tájékoztatást az otthonszülés költségeiről.

Flóra 2020 szeptemberében szülte meg otthon negyedik gyerekét. Az otthonszülés 250 ezer Ft volt, ami Flóra szerint megérte, hiszen cserébe „élete legszebb eseményét” kapta. Az összeg, amit bármilyen részletben fizethetett, a szülésen túl tartalmazta a rendelkezésre állást, az utánkövetést, a vizsgálatok közül az NST-t, illetve benne volt a bábai konzultáció, kétszeri személyes találkozás is.

További részletek a cikkben.