• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyakunkon a gluténterror: kényszer és üzlet

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Csak és kizárólag az erre érzékeny embereknek káros: a kellemetlentől a súlyosig terjed a tünetegyüttes.

A gluténmentes étkezés diéta, de nem fogyókúra, a gluténnek sem az egészségtudatos életmódhoz, sem a hízáshoz sincs semmi köze. A gluténérzékenység egyszerűen kényszer. A kezelésre pedig az életmódváltáson kívül nincs más lehetőség. Ám az, aki átáll, már egy hónap alatt javulást érez - írja a hvg.hu.

Csak és kizárólag az erre érzékeny embereknek káros: a kellemetlentől a súlyosig terjed a tünetegyüttes, hosszú távon pedig komoly betegségeket, akár rákot is okozhat. A kezelésnek egyetlen módja van egyelőre: a diéta. Még nem fejlesztettek ki olyan csodapirulát, mint a laktózérzékenyeknek, akik egy-egy étkezés erejéig bűnözhetnek a speciális tabletta bevétele után.

Micskey Éva gasztroentorológus a Babapatika című ingyenes gyógyszertári magazinban áprilisban megjelent Táplálkozási divatok mindennapjainkban című cikkében leírta: manapság a gyermekek jó része már úgy érkezik hozzá a Szent János Kórház gasztroenteorológiai szakrendelésre, hogy a média vagy a nem szakorvosi javaslatra tanácsolt kizárásos diétáját tartja. „Az eltérő fantázianevekkel vagy szerzőjükről elnevezett diéták figyelmen kívül hagyják, hogy a betegségek összetettek, számos genetikai alapon meghatározottak, amelyek kibontakozásában környezeti, ún. szocioökonómiai tényezők is állnak. A szülők aztán az orvostól várják, hogy a sokszor drága pénzen kapott tanácsokat kibogozzák, és azonnal diagnózist mondjanak.