• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyaralás kipárnázva

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Érdemes előre tájékozódni, hogy mit és milyen mértékben térít a magyar egészségbiztosító.

Ahogy a téli kiruccanásokra, úgy a nyaralásra, az aktív pihenésre is ajánlott felkészülni. Nemcsak az egyre több helyen és egyre olcsóbban elérhető valóban extrém sportok, hanem az olyan ma már hétköznapi attrakciók is kellemetlenül végződhetnek, mint a vízisízés, a jetski, a parasut vagy egy egyszerű városnézés. Míg utóbbinál leginkább a napszúrás fordul elő, az aktív pihenésnél a kisebb zúzódások vagy akár a csonttörés sem ritka. Az orvosi ellátás pedig borsossá teheti a vakáció végszámláját, ezért érdemes előre tájékozódni, hogy mit és milyen mértékben térít a magyar egészségbiztosító, s mire terjed ki a külön megkötött üzleti utasbiztosítás.

Az, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mit fizet és mit nem, minden esetben az adott állam egészségbiztosítási szolgáltatásaitól függ. Figyelembe kell venni azonban, hogy a magyar egészségbiztosító csak azt tudja finanszírozni, amit az adott állam kötelező egészségbiztosítása keretében is igénybe lehet venni. E szerint, ha az adott államban a helyi biztosítottaknak is fizetniük kell az ellátásért, akkor azt a magyar utazók is csak önköltségesen vehetik igénybe.

Például ha valaki a tengerparton lesz rosszul és a szálloda magánorvosa látja el őt, akkor a számla ellenértékét az OEP nem téríti. Ezt csak azoknak a rendelőknek és kórházaknak az esetében várhatja el az EU-s egészségkártyával is rendelkező beteg, amelyekkel az adott ország közbiztosítójának szerződése van. Ha nincs komolyabb baj, érdemesebb a legközelebbi közkórházba, rendelőbe menni. Baleset esetén azonban az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt az EU-kártya is.

A külföldön kapott egészségügyi kezelés mértéke azonban csak akkora lehet, amely feltétlenül szükséges az élet vagy a testi épség súlyos veszélyeztetésének elhárításához, illetve amelynek eredményeképp a beteg olyan állapotba kerül, hogy biztonságosan hazatérhet.

A külföldi utazás előtt ezért ajánlott kiváltani az európai uniós egészségkártyát, amellyel a tagállamokon túlmenően Svájcban, Norvégiában, Liechtensteinben, Izlandon és Horvátországban vehető igénybe egészségügyi szolgáltatás - a magyar egészségbiztosítás terhére. A kártyahasználatra Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is van lehetőség, a velük megkötött kétoldalú egyezménynek köszönhetően.

A kártyát - térítésmentesen - a megyei vagy fővárosi kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél lehet személyesen vagy írásban igényelni, illetve az igénylést elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani.